Wrevel in faciliteitengemeenten

CD&V-mandatarissen in Rand verdeeld over BHV

CD&V-mandatarissen in Rand verdeeld over BHV

De zes niet inbegrepen: op ruim 100 gemeenteborden bracht TAK omgekeerde accolades aan als protest tegen de houding van CD&V in het BHV-akkoord over de splitsing. Foto: jhp

Wemmel -

‘Voortaan moeten de speeches niet meer over BHV gaan.’ Dat pamflet verspreidde Nationaal CD&V-voorzitter Wouter Beke. De CD&V-mandatarissen uit Vlaams-Brabant ondertekenden het pamflet. Alle mandatarissen uit de zes faciliteitengemeenten tekenden niet.

Met enige trots kondigt een fiere voorzitter Wouter Beke van CD&V samen met Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten aan dat BHV na 50 jaar gesplitst is. ‘BHV is proper gesplitst, Halle-Vilvoorde is Vlaams en blijft Vlaams’, klinkt het. Daaronder stelt CD&V haar Vlaams-Brabantse ploeg voor.

De CD&V-mandatarissen uit Halle-Vilvoorde ondertekenden het pamflet. Alleen: geen enkele CD&V-mandataris uit de zes faciliteitengemeenten Wemmel, Wezembeek-Oppem, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Drogenbos ondertekende het pamflet. Onder hen ook twee schepenen.

Compromissen

Betekent dat dat de CD&V-mandatarissen uit de zes geen deel meer uitmaken van de Vlaams-Brabantse CD&V-ploeg? CD&V-Schepen Herman Vander Voorde uit Wemmel: ‘Ik wilde aanvankelijk het pamflet wel tekenen, maar heb het uiteindelijk niet gedaan, omdat we met de CD&V-mandatarissen uit de zes solidair willen zijn. Als Vlaming in de zes verliezen we, dat klopt. Maar we moeten uiteindelijk compromissen sluiten waar niet iedereen gelukkig mee kan zijn’, aldus Vander Voorde.

CD&V-schepen Anne Sobrie uit Sint-Genesius-Rode: ‘Er staan goede elementen in het akkoord, maar dat Franstaligen vanuit de zes op Brusselse lijsten kunnen blijven stemmen en dat de benoeming van de burgemeesters ook afhangt van een tweetalige kamer, kunnen we moeilijk verteren. Het afschaffen van de faciliteiten blijkt helaas niet mogelijk. Als ik zie welke taal het FDF in een recente publicatie in Rode hanteert, dan zie ik alleen maar achteruitgang. Zij zullen nooit aanvaarden dat ze in Vlaanderen wonen, en blijven ijveren voor de aanhechting bij Brussel.’

CD&V-gemeenteraadslid Jan Walraet uit Wezembeek-Oppem: ‘Voor de faciliteitengemeenten is het akkoord niet echt gelukkig, voor de rest van Halle-Vilvoorde allicht wel. Alles hangt af wat er de komende maanden op het terrein zelf zal gebeuren.’

Het Taal Aktie Komitee (TAK) heeft 100 borden in de zes faciliteitengemeenten voorzien van omgekeerde accolades met de slogan ‘de zes niet inbegrepen’, verwijzend naar de CD&V-slogan ‘Iedereen inbegrepen’.

Voelen jullie je in de zes door de partij in de steek gelaten? Walraet: ‘We zullen moeten afwachten wat de toekomst brengt. Hoe zal het verzenden van de kiesbrieven in de zes gebeuren en wat zal er gebeuren met de benoeming van de burgemeesters: het valt af te wachten. Overigens: CD&V is niet de enige partij die deze BHV-regeling goedkeurt. N-VA-voorzitter Bart De Wever had ook zo'n voorstel klaarliggen’, aldus Walraet.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio