Turnen - Gaelle Mys acht zich klaar om in Londen Julie Croket te vervangen

Gaelle Mys: ‘Ik heb nu meer ervaring’

Gaelle Mys: ‘Ik heb nu meer ervaring’

Gaelle Mys: ‘Opnieuw de allroundfinale halen, is mijn voornaamste doel.’ Foto: BELGA

De ene zijn dood is de andere zijn brood. Julie Croket zag haar olympische droom twee weken geleden op een wedstrijd in het Franse Hagenau uit elkaar spatten toen ze een zware knieblessure opliep. Gaelle Mys is haar logische vervangster.

Vier jaar geleden in Peking was Mys er ook al bij. De turnster uit Drongen, die er zich al had bij neergelegd dat een tweede olympische deelname er niet zou komen, werd opgevist en gedelibereerd door het BOIC.

En dus mag de 20-jarige gymnaste zich opmaken voor een reis naar Londen. Gaelle Mys was twee maanden geleden één van de betere Belgische meisjes op het EK in Brussel. Met het Belgische meisjesteam werd ze zesde en op de balk miste ze maar heel nipt de finale. En nadien op de Challenger Cup, de nieuwe naam voor de wereldbeker, eindigde ze in de Gentse topsporthal zowaar vierde op de balk. Prestaties die ook het BOIC hebben doen inzien dat Gaelle Mys als een waardige vervangster voor Croket kan aantreden.

Vier jaar geleden in Peking drong Mys door tot de allroundfinale, waarin ze uiteindelijk 24ste en laatste eindigde. Vorige week nam ze deel aan een toernooi in Boekarest en ook daar bevestigde ze haar goede vorm. Met een score van 14.65 punten haalde ze op de balk voor de tweede keer de BOIC-norm. Ze turnde verder het volledige olympische programma en viel ook daarin niet uit de toon: 13.70 op de sprong, 13.30 aan de brug en 13.30 aan de grond. Goed voor een totaalscore van net geen 54.95 punten.

‘Ik bewaar aan mijn laatste test alvast een goed gevoel. Het zal er nu in de korte periode tot de Spelen op aankomen om op training nog enkele kleine foutjes te proberen wegwerken. Wat mijn grootste zorg is? Nu niet geblesseerd geraken, want dat zou pas een hele ramp betekenen voor de Belgische turnsport. Ik leef in elk geval erg mee met Julie. Ik hoop van harte dat ze haar topniveau kan herwinnen’, aldus Mys, die voorzichtig is als wordt gepolst over haar verwachtingen.

‘Opnieuw de allroundfinale halen, is mijn voornaamste doel. In tegenstelling tot vier jaar geleden in Peking heb ik heel wat meer ervaring opgedaan. Als dat lukt, ben ik al een heel eind op weg om geslaagde spelen te turnen. Maar details maken aan de top het verschil. Ik hoop de verwachtingen niet te beschamen.’

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES