Gokje

Gokje

Zo, de teerlingen zijn geworpen: Tia Hellebaut heeft haar laatste wedstrijd voor de Olympische Spelen van Londen 2012 achter de kiezen. Met haar beste sprong van het seizoen, 1,97m, en een tweede plaats.

En dat in een wedstrijd die een kleine olympische finale zou kunnen zijn, met vooral de twee groten van het seizoen tot nu toe: Anna Chicherova, regerend wereldkampioene, en Chaunté Howard-Lowe. En wat hebben we nu geleerd? Ja, Hellebaut trok in 2008 richting Olympische Spelen met twee meter achter haar naam, en nu niet. En toch speelt Hellebaut straks meer dan mee voor de olympische medailles.

Euh?

Een poging tot duiding.

Eén. In Londen 2012 zijn het, op de jonge Amerikaanse (en wellicht tegen de Spelen uitgebluste, want mee moeten draaien in het veeleisende Amerikaanse college-systeem) Brigitta Barrett en de andere jonge leeuwin Svetlana Shkolina na, ongeveer dezelfde usual suspects als in Peking 2008. Het is te zeggen: wellicht zonder Blanka Vlasic, de grande dame van het hoogspringen van de voorbije jaren, nog altijd afwezig na een blessure. Maar tegenover Chicherova en Howard heeft Hellebaut één groot voordeel: ze is de stressbestendigste van allemaal, bezwijkt het minst van allen onder de druk van grote kampioenschappen en springt haar beste sprong van het seizoen telkens op de grote afspraken.

Twee. In Peking 2008 stond wellicht de sterkste hoogspringgeneratie ooit (zeker in de breedte) elkaar te verdringen om de medailles, in Londen 2012 is de concurrentie in de breedte minder scherp. Ook dat speelt in de kaart van Hellebaut om een olympische medaille te pakken – gisteren won Howard met 2 meter, na nota bene de derde poging. Dit seizoen hebben amper vier hoogspringsters de twee metergrens gesprongen die in de aanloop naar de Spelen haast spelenderwijs op elke meeting van niveau werd geslecht.

En drie. Op de laatste meeting voor de Spelen van Peking bakte Hellebaut er weinig van, nu springt ze (voorlopig) het hoogst van het seizoen. Niemand van de dames gisteren sprong gisteren een seizoensbeste, enkel Hellebaut dus.

Als Hellebaut vorige week op de Nacht van de Atletiek zegde dat ze in Londen twee meter zal springen, dan is dat geen peptalk of prietpraat. In het Zuid-Franse Antibes trekt Hellebaut zich vanaf volgende week terug voor de laatste olympische loodjes. Rien ne va plus. Maar wie nog snel een gokje wil wagen: zet maar in op Tia Hellebaut als olympisch medaillewinnares in Londen 2012.