Primeur: Afgelopen voetbalseizoen zonder georganiseerd hooliganisme

Primeur: Afgelopen voetbalseizoen zonder georganiseerd hooliganisme

Foto: IMAGEGLOBE

Afgelopen seizoen was er geen enkele confrontatie tussen de harde supporterskernen van eersteklassers. Dat is een primeur, zo stelde minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) vrijdag vast op een persconferentie. Het aantal incidenten steeg echter wel van 353 tijdens het seizoen 2010-2011 naar 450 afgelopen seizoen. Veelal gaat het echter om kleine incidenten zoals het gooien van drinkbekers of verbaal geweld.

 Met een totaal van 93 blijft het aantal incidenten met geweld dan weer stabiel (94 in 2010-2011). Het gaat in de meeste gevallen om geweld tussen individuen, georganiseerde gevechten tussen de harde kernen waren er afgelopen seizoen niet.

'Dit is het resultaat van een coherente wetgeving die een tiental jaren geleden werd ingevoerd', stelde Olivier Libois, directeur-generaal van de bestuurlijke politie. Libois wees daarbij op de procedure om supportersgeweld onmiddellijk te bestraffen, en haalde de match tussen OH Leuven en Beerschot aan als voorbeeld. Bijna alle herrieschoppers werden toen geïdentificeerd en bestraft met een boete van in totaal 8.000 euro en stadionverboden voor alles samen 16 jaar.

Minister Milquet wees er nog op dat die snelle sancties niet alleen zorgden voor minder geweld in de stadions, maar ook voor een daling van de politie-inzet. In 2011-2012 werden 20.597 agenten ingezet tijdens de 302 eersteklassematchen, terwijl dat er in 2000-2001 met 50.511 nog meer dan het dubbele waren.

Meest Gelezen Sport