Millar klopt Péraud na monsterontsnapping in de Alpen

David Millar heeft de twaalfde etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Britse ex-dopingzondaar van Garmin-Sharp was de sterkste na een monsterontsnapping in de laatste Alpenetappe. Hij klopte de Fransman Jean-Christophe Péraud in een sprint met twee. Bradley Wiggins kwam niet in de problemen en blijft uiteraard in het geel. Goss klopte Sagan in de sprint voor de zesde plaats, maar werd gedeclasseerd.

  Het peloton verliet vandaag in de langste etappe (226 kilometer) van deze Tour de Alpen. Na de start in Saint-Jean-de-Maurienne moesten er nog wel twee stevige cols beklommen worden. De Col du grand Cucheron en de Col du Granier, twee stevige kleppers die pijn deden aan de benen. Onder andere Jelle Vanendert moest meteen lossen door het stevige tempo van Team Sky. Veelers en Moncoutié (valpartij) hielden het voor bekeken.

Toch hielden Froome en co de teugels iets minder strak dan de afgelopen dagen in de Alpen en dus slaagde een ruime kopgroep erin om de verwachte vroege vlucht op poten te zetten. Na de beklimming van de Col du Granier bleven er nog vijf renners over in de spits van de wedstrijd: Cyril Gautier, Egoi Martinez, David Millar, Jean-Christophe Péraud en Robert Kiserlovski. De top van die laatste Alp lag nog op 146km van de streep.

Sagan probeert, Goss profiteert

De vijf koplopers kregen een vrijgeleide van de Sky-trein bouwden hun voorsprong stelselmatig uit tot meer dan 10 minuten. In de achtergrond probeerde Sagan nog de sprong naar voor te maken om bij de tussensprint zich steviger in het groen te zetten, maar die poging draaide op niets uit. Sterker nog: Goss profiteerde en klopte Greipel en Sagan in de supersprint.

De vijf vluchters bleven samen tot goed twee kilometer van de meet. Toen snelden Millar en Péraud er met zijn tweeën vandoor. De Brit was uiteindelijk de snelste in een sprint met twee. Voor de Brit, die in 2004 twee jaar aan de kant moest na dopinggebruik, is het al de vierde ritzege in de Tour.

In de sprint om de zesde plaats in de rit was Goss sneller dan Peter Sagan. Goss week echter van zijn lijn af, waardoor de Slovaakse groenetruidrager moest uitwijken. Onregelmatig sprinten, oordeelde de wedstrijdjury, die de Australiër naar plaats zeven verwees en Sagan op zes plaatste.

Rituitslag

1 David Millar GRS 5u42'46"
2 Jean-Christopge Péraud ALM +0"
3 Egoi Martínez EUS +5"
4 Cyril Gautier EUC +5"
5 Robert Kišerlovski AST +5"
6 Peter Sagan LIQ +7'53"
7 Matthew Goss OGE +7'53"
8 Sébastien Hinault ALM +7'54"
9 Cadel Evans BMC +7'54"
10 Luca Paolini KAT +7'54"

Bekijk het volledige klassement op onze wedstrijdfiche.