Protest tegen Spaanse besparingsmaatregelen neemt toe

Het protest tegen de besparingsmaatregelen in Spanje neemt toe. Vrijdag kwamen honderden ambtenaren op straat in Madrid, de vakbonden dreigen met een nationale actie volgende week. Ook op politiek niveau neemt het verzet toe: enkele regio’s rebelleren tegen de begrotingsdoelstellingen.

Eerder deze week kwamen er in Madrid en in andere grote steden al betogers op straat. Bij de grootste manifestatie daagden 4.000 actievoerders op. De vakbonden in Spanje roepen 19 juli uit tot een nationale actiedag. 

En ook op politiek niveau neemt het protest toe. Al zes van de zeventien deelstaatregeringen weigeren zich te schikken naar de begrotingsdoelstellingen die Spanje heeft vastgelegd, bericht de krant 'El Pais'.

Twee van de regio’s worden nochtans geleid door de ook op nationaal niveau regerende Volkspartij (PP). De deelstaten vragen van de regering-Rajoy een versoepeling van de vorig jaar vastgelegde begrotingsnorm waarbij het tekort maximaal 1,5 procent van het bbp mag bedragen.

Ze wijzen erop dat Europa bij de toekenning van het steunplan aan de Spaanse banken ook de federale staat respijt heeft gegeven voor zijn begroting.

Maar de federale regering waarschuwt de morrende deelstaten: als ze hun begroting niet op orde brengen, kunnen ze onder nationaal toezicht worden geplaatst. Het begrotingstekort van Spanje bedraagt naar schatting 8,9 procent van het bbp, de regio’s zouden verantwoordelijk zijn voor twee derde hiervan.
 

 

 

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees