Toch maakte Tom Boonen de juiste keuze

Was het nu wel slim, van Boonen? Om te passen voor de Tour? Om het verre en natte Polen te verkiezen boven 3497 koerskilometers op het allerhoogste niveau? Uiteindelijk is hij een uitzondering. Heel wat andere topkandidaten voor Londen - Cavendish, Sagan, Boasson Hagen, Gilbert,... - rijden eerst heel Frankrijk door alvorens het Kanaal over te trekken. Onder het motto: om goud te vinden, moet je eerst heel diep graven.

Een ding staat vast: Boonen nam de veiligste keuze. Klinkt stom nu zijn rib is gebroken, maar de kans dat hij viel in de Tour was veel groter. Niet vergeten: de olympische dromen van Freire, Rojas en Samuel Sanchez bleven de voorbije weken al kleven aan Franse wegen. En ook Boonen heeft er ervaring mee. Op zes Tourdeelnames werd hij al vier keer gedwongen tot opgave, waaronder nog vorig jaar.

Boonen was dus sowieso niet al te happig om de Tour te rijden met het oog op de Spelen. Bovendien was hij er heilig van overtuigd: fysiek is het niet de ideale voorbereiding. Het klopt dat een renner die uit een grote ronde komt meer fond heeft. Daarom zweert Carlo Bomans voor het WK steevast bij Vuelta-gangers, omdat hun lichaam de vele kilometers nu eenmaal beter verteert. Maar de Vuelta is de Tour niet. In Spanje rijden ze 5 km/u trager, zit je elke avond om 20u aan tafel en lopen er hooguit 500 journalisten rond. In de Tour zijn dat er 2300.

De stress, de risico's, de lange lastige dagen deden Boonen afzien van de Tour. Dan brengt het ook niet op om hem naar daar te pushen. Een renner met zoveel ervaring, die ondertussen al perfect weet hoe hij moet pieken naar een grote afspraak, laat je best zijn eigen pad uitstippelen. Als Lefevere hem toch had meegenomen naar de Tour, hadden ze enkel geknabbeld aan zijn motivatie. Nu nam Boonen de weg die hij wilde nemen. Dat daar een gladde bocht in lag, had niks te maken met een slechte keuze. Het was gewoon pure pech.