Tien grote voetbalnamen nog steeds zonder club

Tien grote voetbalnamen nog steeds zonder club

Foto: © BELGA

De competitiestart wenkt, maar niet voor iedereen is dat een leuk vooruitzicht. Gerenommeerde Belgische voetballers als Sonck, Huysegems, Swerts, Vanden Borre en Chatelle zoeken nog altijd naar een nieuwe werkgever.

Wat hebben Anthony Vanden Borre, Gill Swerts, Tom De Mul, Wesley Sonck en Emile Mpenza gemeen? Juist ja, het waren niet zo gek lang geleden nog Rode Duivels en sommigen maken nog altijd aanspraak op een plaatsje bij de nationale ploeg.

Maar momenteel is er nog meer dat hen bindt: ze zoeken nog naar een nieuwe club voor komend seizoen. In totaal zijn ze met tien: de werkloze Rode Duivels.

En dat is opmerkelijk. Want heel wat ploegen uit de Jupiler Pro League zochten of zoeken nog versterking. Ze vonden die vaak in alle uithoeken van de wereld, maar de vertrouwde namen blijven verweesd achter. De redenen daarvoor lopen uiteen. Sommigen zullen ongetwijfeld op basis van hun (vroegere) status te hoge eisen stellen. Zo zag Anthony Vanden Borre nog af van een contract bij het Spaanse Zaragoza.

Bij anderen zijn er dan weer twijfels over hun leeftijd of over het niveau dat ze nog halen na een blessure of na een jaar op bank. Maar geef toe: het werkloze elftal zou niet misstaan in onze hoogste afdeling. Om dergelijke spelers op te vangen, is er sinds dit seizoen Players4contract. Een initiatief van Sporta om spelers zonder contract de conditie te laten onderhouden. Maar van alle namen uit deze elf meldde er zich nog geen enkele op de training in Tubeke bij coach Filip De Wilde.

‘Ik kan er ook niet meteen een reden voor geven. Daarvoor moet je bij hen zijn', zegt De Wilde. ‘Wesley Sonck, Thomas Chatelle en Mark De Man hebben wel de testen bij ons afgewerkt. Maar ik hoorde ze nadien niet meer. We gaan nog door tot begin augustus, maar ik verwacht niet dat er zich nu nog nieuwkomers bij ons gaan melden.'

De werkloze elf

Doel: Yves Ma-Kalambay (KV Mechelen)
Verdediging: Anthony Vanden Borre (RC Genk) Gill Swerts (Feyenoord) Mark De Man (Hasselt) Peter Van der Heyden (Beerschot)
Middenveld: Tom De Mul (Sevilla) Stanley Aborah (Vitesse) Thomas Chatelle (Anderlecht)
Aanval: Emile Mpenza (Neftchi Baku) Wesley Sonck (Lierse) Stein Huysegems (Lierse)

Invallers:
Mohamed Sarr (RC Genk)
Alpha Ba (AA Gent)
Roy Myrie (AA Gent)
Gonzague Vandooren (Lierse)
Floribert Ngalula (OH Leuven)
Ibrahim Salou (OH Leuven)
Tomasz Radzinski (Waasland-Beveren)
 

 

Corrigeer