Vakantie

Belg gaat 15 keer per jaar op daguitstap

Belg gaat 15 keer per jaar op daguitstap

Foto: shutterstock

Tussen april 2011 en maart 1012 gingen de Belgen samen meer dan 150 miljoen keer op daguitstap, het overgrote deel in eigen land. Vooral wandelen en fietsen zijn populair als activiteit, gevolgd door winkelen.

Dat blijkt uit de dagrecreatiemonitor die het onderzoeksbureau WES maandag voor het eerst bekendmaakte. Met een daguitstap wordt een uitstap van minstens vier uur bedoeld in binnen- of buitenland, zonder overnachting. In totaal werd tijdens die uitstapjes 3,7 miljard euro, of 24 euro per persoon per uitstap, uitgegeven.

"Voor ons onderzoek hebben we een jaar lang elke maand een doorsnee van de bevolking, 2.000 personen, ondervraagd over hun daguitstappen", legt Rik De Keyser, bestuurder-directeur van WES uit. "Het overgrote deel, of 143 miljoen van de dagtrippers blijven in België. Als we naar regio's kijken, dan lokken de Kust en de Antwerpse Kempen het meest bezoekers. Wat steden betreft is Brussel het populairst. Het is centraal gelegen, is het grootste shoppingcenter en er zijn heel wat evenementen. Na Brussel volgen Antwerpen, Luik, Gent en Brugge. De 11 miljoen uitstappen naar het buitenland, gaan vooral door in de grensregio's van Nederland of Frankrijk."

De populairste activiteit is openluchtrecreatie: wandelen en fietsen, gevolgd door winkelen voor het plezier. Dat gebeurt vaker in de binnensteden dan in de grote shoppingcenters. Daguitstapjes gaan minder vaak gepaard met culturele activiteiten, bezienswaardigheden bezoeken of een evenement bijwonen.

Tijdens vakanties met overnachtingen in binnen- en buitenland geven Belgen zo'n 7,3 miljard euro uit. Samen met de eendagsuitstappen geven de Belgen jaarlijks zo'n 11 miljard euro uit aan toerisme, of 6 procent van de particuliere consumptie.

Het beste van Enkel voor abonnees