Dopingvrije Tour is illusie

Dopingvrije Tour is illusie
De Tour blijft voorlopig een fabriek van dopingschandalen. Na kleine generaal Rémy Di Grégorio op de eerste rustdag in Mâcon ving het antidopinglabo van Châtenay-Malabry met de positieve Fränk Schleck nu in Pau een echt grote vis.

De derde van de Tour 2011 is dus een valsspeler. Tot hij het tegendeel bewijst. Aan de Luxemburger om aan te tonen dat hij met de plaspil Xipamide geen kwade bedoelingen had, maar waarom nam de graatmagere Fränk Schleck dan een vochtafdrijvend product? Zijn imago is sinds gisteravond alvast naar de vaantjes.

Daarmee is deze Tour alweer rijker aan dopingaffaires dan aan rechtstreekse aanvallen op de leiderstrui van Bradley Wiggins. Veertien jaar na de Festina-Tour blijft deze sport zichzelf vrolijk met dopingzondaars in de voet schieten. De middelen (ozon bij Rémy Di Grégorio en nu een diureticum) zijn natuurlijk veel lichter dan veertien jaar geleden toen het verboden epo blijkbaar de norm was, maar de overtreding blijft dezelfde. De renners blijven maar door het rode licht rijden.

Deze sport blijft daardoor verder baden in een negatieve spiraal aan dopingnieuws. Nog voor de start in Luik lekte uit dat het Franse gerecht een vooronderzoek bezig is naar de praktijken van Europcar het jongste jaar. In Amerika zijn er de beschuldigingen van het Amerikaanse Antidopingagentschap Usada aan het adres van Lance Armstrong, ploegmanager Johan Bruyneel en een aantal dokters. Met George Hincapie, Christian Vande Velde, David Zabriskie en Levi Leipheimer, ploegmanager Jonathan Vaughters (Garmin-Sharp) en tv-commentator Frankie Andreu zouden een zestal mensen in de Tour zijn die bekentenissen hebben afgelegd tegen Armstrong, maar het Usada verzekert hen voorlopig anonimiteit.

Een dopingvrije Tour –vol oude en nieuwe dopingverhalen – is en blijft illusie. In de tijd van Tourbaas Jean-Marie Leblanc werden de valsspelers bijna eigenhandig uit la grande boucle gehaald. Nu niet. Uit respect voor de Tour, klinkt het dan in een communiqué. Wie respect heeft voor een sport die om de haverklap met doping het nieuws haalt, rijdt clean. En stapt af als de Pyreneeën vandaag te zwaar zijn.