Fränk Schleck verlaat Tour na positieve dopingtest

Fränk Schleck verlaat Tour na positieve dopingtest

Foto: BELGA

De Luxemburger Fränk Schleck van team Radioshack is betrapt op het gebruik van doping in de Tour. Dat heeft de Internationale Wielerorganisatie UCI laten weten. De renner verlaat de Tour.

De 32-jarige Schleck leverde de positieve dopingplas bij een controle op zaterdag 14 juli na de dertiende etappe naar Cap d'Agde. In die rit, gewonnen door André Greipel, werd hij veertigste. In de stand is Schleck twaalfde, op 9:45 van Bradley Wiggins. Vorig jaar werd Schleck derde in de Tour. Ook in 2006 (10e), 2008 (6e), en 2009 (5e) eindigde hij in de top tien.

In zijn urine werden sporen van Xipamida aangetroffen, een vochtafdrijvend middel. Schleck kan een tegenexpertise vragen van het B-staal dat hij afleverde.

Het anti- dopingreglement van de UCi voorziet niet in een voorwaardelijke schorsing wegens de aard van het product. Xipamide is een vochtafdrijvend middel en op zich lever je daar geen betere prestaties. Xipamide helpt tegen hoge bloeddruk en om gewicht te verliezen, maar wordt in het wielrennen ook vaak aangetroffen bij bloedtransfusies en zou ook spierversterkende hormonen kunnen maskeren.

Toch rekent de UCI erop dat het team van Schleck ‘de nodige maatregelen neemt voor een sereen verloop van de Tour de komende dagen en dat de renner de kans krijgt om zijn verdediging voor te bereiden.’ Ondertussen raakte bekend dat Schleck uit de Tour stapt maar wie de beslissing daartoe nam is niet duidelijk.

Op de analyse van het B-staal is het vier dagen wachten, zoals reglementair voorzien is. Als Schleck kan aantonen hoe het middel in zijn lichaam kwam en dat het niet gebruikt werd om zijn sportieve prestaties te bevorderen, kan hij er met een waarschuwing vanaf komen. In het andere geval riskeert hij een schorsing van twee jaar.
 

Politie

De Franse politie is ondertussen ook gearriveerd aan het hotel van Radioshack, maar Fränk Schleck zelf zou niet meer aanwezig zijn. Hij was al eerder op de hoogte gebracht en was volgens mensen van zijn ploeg zelf naar politie gegaan om een verklaring af te leggen in de hoop  een 'cinema' aan het hotel te vermijden..

Ondertussen zijn twee politiemannen in burger binnen in het hotel van de ploeg, buiten zouden ongeveer tien politiemensen aanwezig zijn.

Dokter Fuentes

Het is niet de eerste keer dat Fränk Schleck in verband wordt gebracht met doping. Zo zouden er overschrijvingen gebeurd zijn in 2008 door Schleck naar de beruchte Spaanse dopingarts Fuentes. Later werd hij in deze zaak wel vrijgesproken van doping. 


Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES