De bal is rond maar op het einde wint het geld

De bal is rond maar op het einde wint het geld

Foto: Photo News

Jean-Luc Dehaene heeft nog werk aan de winkel. Onze ex-premier en medearchitect van de Financial Fair Play, het financiële reglement dat door de Europese voetbalbond UEFA werd ontworpen om de artificiële geldstromen in het voetbal een halt toe te roepen, kreeg deze week enkele flinke brokken op zijn bord gegooid. Gisteren berichtten we al over de dramatische toestand in het Spaanse voetbal. Vandaag is er de optelsom van de transferbedragen van Paris Saint-Germain, de club die sinds de overname door de Qatar Investment Authority (QIA) goed een jaar geleden al meer dan 200miljoen euro aan nieuwe spelers uitgaf. Daar zijn de exorbitante lonen, die met onder meer technisch directeur Leonardo, trainer Carlo Ancelotti en vedette Zlatan Ibrahimovic op de loonlijst jaarlijks rond de 50miljoen euro draaien, nog niet bij geteld. Enige doel van de investeringsmaatschappij van kroonprins sjeik Tamim bin Hamad al Thani: aandacht en prestige.

In het voorbije seizoen ging in Frankrijk het nietige Montpellier met een budget van 35miljoen euro voor Paris Saint-Germain met de titel aan de haal. PSG betaalde deze zomer alleen voor Thiago Silva al 42miljoen terwijl de transfersom en één jaarloon voor Ibrahimovic op 39miljoen komt. Reken maar dat de Parijzenaars dit seizoen met een straat voorsprong landskampioen worden. Al is de bal nog zo rond en hebben alle spelers evenveel benen, op het einde wint het geld. De landstitel in Engeland ging niet voor niets naar Manchester City, in handen van een sjeik uit de Emiraten. Chelsea, nog een club in handen van een big spender, won de Champions League.

De regels van de Financial Fair Play gingen eigenlijk vanaf vorige zomer van start. Wilde weldoeners mogen eigenlijk nog maar 45miljoen euro bijpassen om de begroting rond te krijgen. Vanaf het seizoen 2014-2015 de clubs mogen de clubs zelfs niet meer uitgeven dan ze ontvangen via recettes, tv-rechten, merchandising en sponsoring. Het is duidelijk dat de Qatarese eigenaars van PSG zoniet lachen met de UEFA, dan toch een brede achterpoort in het reglement vonden. Voorzitter Khelaifi wil in 2015 de Champions League winnen. ‘Tot dan blijven we fors investeren', zegt hij. Hallo, UEFA?

De socialistische Franse regering huivert en kan zijn onvrede met de gang van zaken niet langer verbergen. De Franse president François Hollande kondigde draconische financiële maatregelen aan. Dat terwijl zijn landgenoot Michel Platini de middelen in handen heeft om deze decadentie te stoppen. Treedt de UEFA-voorzitter in zijn eigen Franse achtertuin voor het eerst op?

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES