Nibali probeert, Evans kraakt

ANALYSE. Wiggins geeft geen krimp

ANALYSE. Wiggins geeft geen krimp

Foto: AFP

In de eerste rit door de Pyreneeën keken de favorieten lang naar elkaar. Pas op de laatste klim van de dag gooiden de klassementsrijders hun kaarten op tafel. Evans was de verliezer van de dag, en verloor vijf minuten.

De zestiende rit van de Ronde van Frankrijk maakte veel duidelijk onder de favorieten. Vincenzo Nibali en het Sky-duo Bradley Wiggins en Chris Froome zijn de beste klimmers, en net daarachter komt Jurgen Van den Broeck.

Toen de Italiaan van Liquigas op de Col de Peyresourde de knuppel in het hoenderhok gooide, konden enkele gele truidrager Bradley Wiggins en zijn meesterknecht Chris Froome zijn aanval beantwoorden. De 'Haai van Messina' probeerde nog een aantal keer te demarreren, maar kon geen afstand nemen. Het drietal werkte goed samen, en nam een minuut op Jurgen Van den Broeck en co.

De Belg van Lotto Belisol liet zich op de laatste helling van de dag niet uit zijn lood slaan, en beperkte de schade. Hij moest aan de streep in Bagnères-de-Luchon een kleine minuut toegeven op de top-drie uit de stand. Haimar Zubeldia en witte truidrager Tejay Van Garderen kwamen in het gezelschap van de Morkhovenaar over de meet. Ook de Fransen Thibaut Pinot, Pierre Rolland en de Sloveen Janez Brajkovic konden hun verlies beknotten.

De verliezer van de dag was ongetwijfeld Cadel Evans. De Australiër van BMC kraakte en verloor meer da vijf minuten op de gele trui. De titelverdediger ziet in de stand Van den Broeck, Zubeldia en zijn jonge ploegmaat Tejay Van Garderen over zich heen wippen. Evans staat nu al op ruim acht minuten van leider Wiggins, en mag de hoop op een nieuwe eindwinst nu definitief begraven. De Zuid-Franse stad Bagnères-de-Luchon wordt het Waterloo voor de Australiër.

Wiggins lijkt met nog één bergetappe en een tijdrit voor de boeg haast zeker van zijn eerste Tourzege. Hij heeft nog altijd meer dan twee minuten voorsprong op zijn naaste belagers Froome en Nibali. De vierde in de stand, onze landgenoot Van den Broeck volgt al op bijna zes minuten.