Cavendish imponeert en wint in hectische finale

Mark Cavendish heeft de 18de etappe in de Tour de France gewonnen, die aan een razend tempo werd afgewerkt. In een hectische finale pakte de wereldkampioen overtuigend zijn tweede ritzege, voor Matthew Goss en Peter Sagan. Geletruidrager Bradley Wiggins reed zelf het laatste gat dicht in dienst van zijn spurter en trekt als leider naar de allesbeslissende tijdrit morgen.

153 renners lieten de Pyreneeën achter zich en trokken zich op gang voor de 18de rit in de Ronde van Frankrijk, de voorlaatste rit in lijn. De 222,5 kilometer tussen Blagnac en Brive-la-Gaillarde waren doorspekt met vier hellingen: een klim van derde en drie van vierde categorie met de top van het laatste klimmetje ligt op 10 kilometer van de aankomst.

Ondanks het feit dat deze rit de op één na langste was van deze editie, hield het peloton er meteen een rotvaart op na. Na 60 kilometer was de vlucht van de dag dan toch vertrokken. Onder de zestien vluchters drie Belgen met Kris Boeckmans, Nick Nuyens en Jelle Vanendert. Voorts ondermeer Yaroslav Popovych, Yukiya Arashiro, David Millar, Rui Costa, Edvald Boasson Hagen, Adam Hansen, Alexandre Vinokourov, Luca Paolini en Michael Albasini.

Val Gilbert

De etappe lag eindelijk in de plooi maar de maximale voorsprong van de leiders bedroeg nooit veel meer dan amper drie minuten, ondermeer dankzij het werk van Omega Pharma Quickstep dat geen mannetje mee had in de ontsnapping en het kopwerk in de grote groep voor zijn rekening nam. Er was even opschudding in het peloton door een valpartij, veroorzaakt door een hond, met Philippe Gilbert en Dennis Menchov als belangrijkste slachtoffers maar zij konden (gehavend) hun weg voortzetten.

Strijdlustige Vino

Boeckmans pikte de Supersprint in Cahors nog mee maar de voorsprong van de vluchters zakte stelselmatig, waarna de spurter van Vacansoleil zich liet inlopen. De koplopers voelden de hete adem van het peloton in de nek en op weg naar de Côte de Lissac-sur-Couze, met de top op tien kilometer van de streep, werd er vooraan slag om slinger gedemarreerd.

Hectische finale

Ondanks een spervuur van aanvallen probeerden Hansen, Paolini en de strijdlustige Vinokourov met een wanhoopspoging nog voorop te blijven maar werden gecounterd door ondermeer Luis Leon Sanchez en Nicolas Roche.

Gele trui Bradley Wiggins zette zich echter zelf op kop in dienst van Mark Cavendish, waardoor de verwachte massasprint er toch nog kwam, weliswaar totaal ontregeld. Cavendish sprong in het slot nog alleen voorbij de vluchters en maakte het indrukwekkend af, voor Matthew Goss en Peter Sagan. De wereldkampioen reed de tegenstand meteen op een tiental meter en stond alleen op de foto, waarna hij al zijn frustraties uitschreeuwde.

Uitslag

1. M. Cavendish in 4u54'12"
2. M. Goss z.t
3. P. Sagan
4. L.L. Sanchez
5. N. Roche
6. T. Farrar
7. B. Bozic
8. S. Hinault
9. D. Impey
10. S. Dumoulin

Stand:

1. Bradley Wiggins in 83u22'18"
2. Chris Froome + 2'05"
3. Vincenzo Nibali + 2'41"
4. Jurgen Van den Broeck + 5'53"
5. Tejay Van Garderen + 8'30"

Bekijk de volledige uitslag en alle standen op www.sportwereld.be