Blauw-zwart zwaar onderuit in generale repetitie voor competitiestart

Club Brugge staat weer met beide voeten op de grond

Club Brugge staat weer met beide voeten op de grond

Foto: BELGA

Club Brugge ging vrijdag tegen Getafe uit de bocht. In de laatste echte test voor de seizoensstart verloor blauw-zwart met 1-5 tegen de bescheiden Spaanse middenmoter, die gisteren met 3-0 verloor van KVMechelen. Leekens heeft nog een week om Club te doen voetballen.

Wie na de overwinning tegen (de invallers van) Dortmund dacht dat de trein van Club op de rails stond, heeft zich danig vergist. Nauwelijks een week na de Brugse Metten was de sfeer in het Jan Breydelstadion heel wat meer bedrukt.

Gisteren speelden de invallers van Club nog een oefenpot tegen tweedeklasser Heist, maar de match vrijdag was de laatste test voor de competitiestart en het levensbelangrijke duel tegen Kopenhagen. Maar daar was op het veld nauwelijks wat van te merken. Al na vier minuten slalomde Miku ongehinderd door de Brugse defensie en de eerste Spaanse goal was een feit. Na een uitstekende kans van Figueras en een kopbal van Larsen, kon Vazquez op het halfuur gelijk maken. Maar na de rust verzoop Club en het moest uiteindelijk met 1-5 afdruipen.

Vanop de tribunes klonk gefluit en Leekens krabde zich in de haren. ‘Getafe toonde wat efficiënt en accuraat voetbal is', analyseerde de coach. ‘Wij gaven te veel weg en hebben onze kansen niet afgemaakt.'

Leekens schatte Getafe –vorig seizoen elfde in de Primera Division en nog maar twee weken uit vakantie– bijzonder hoog in. ‘Spanje heeft niet voor niets het EK en het WK gewonnen. Dit voetbal is duidelijk van een hoger niveau dan het Belgische. Misschien is het wel goed dat we nu uit de euforie gehaald worden die er hing na de Brugse Metten. Het is duidelijk dat we enkele jongens niet kunnen missen. Niet alleen Donk, maar ook Jørgensen en Tchité. Zij zorgen voor meer meerwaarde dan anderen.'

Ook aanvoerder Hoefkens baalde: ‘Er is genoeg kwaliteit in de ploeg, het zou belachelijk zijn om deze nederlaag te steken op enkele blessures. Het is aan degenen die aan spelen toekomen om hun kans te grijpen. Dat zal ons tijdens de competitie nog overkomen.'

Verdediging achillespees

Met minder dan een week voor de openingsmatch tegen Waasland-Beveren heeft Club nog heel wat werk voor de boeg. Tijdens de voorbereiding speelde Club niet één keer met een elftal dat op de typeploeg leek. In de spits loopt er niet meteen iemand die de bal er met de ogen dicht inlegt, maar dé achillespees van het team is de defensie.

Op links heeft Leekens nog geen vertrouwen in Buysse, want zowel tegen Dortmund als vrijdag liet hij daar Figueras proefdraaien. Als Hoefkens geschorst blijft, komt Høgli zaterdag op rechts aan de aftrap. Vrijdag liet die net als Almebäck, die een licht geblesseerde Donk verving, weer een zwakke indruk. Ook Larsen, die tegen Dortmund straf debuteerde, liet zich meermaals ringeloren. Leekens heeft nog zes dagen om de puzzel te doen passen.

Corrigeer