Limburgse mountainbikers rijven zeven medailles binnen op BK (4x goud, 1x zilver en 2x brons)

Limburgers domineren BK in Beringen

Kevin Panhuyzen, een van de vele Limburgse medaillewinnaars, triomfeert bij de junioren. Foto: REM

BERINGEN -

Het BK in Beringen is voor de Limburgers een enorm succes geworden. Met vier Belgische titels, eenmaal zilver en twee bronzen medailles deden de Limburgse bikers het uitstekend in eigen provincie.

De toon werd al meteen gezet op zaterdag. Bij de masters 1 was Kristof Houben outstanding. De Genkenaar nam meteen het heft in handen en stond zijn koppositie niet meer af. Elke ronde breidde hij zijn voorsprong stelselmatig uit. Kris Henderieckx moest vrede nemen met de tweede plaats. Knap was ook de derde plaats en meteen ook het eerste Limburgse brons voor Benny Houben. Hij stapte pas twee weken geleden over van de fun A reeks naar de masters 1.

Bij de masters 2 stonden geen Limburgers op het podium. Het was dan wel weer prijs bij de fun A waar Robin Porters de tegenstand in de vernieling reed. De Looienaar van het Kriekelteam, aangemoedigd door een grote supportersschare, kwam met grote voorsprong aan. Bij de dames fun pakte Claudia Claesen de zilveren medaille.

Nick Vanpol outstanding

Alle ogen waren zondagochtend gericht op de tweeling Nick en Niels Vanpol. Ook zij waren plaatselijke favorieten en wonen amper op 5 km van de omloop. Nick Vanpol liet er geen twijfel over bestaan en ging meteen in de aanval. Na een ronde reed hij al solo en werd de achtervolging geleid door Wout Alleman, Kenneth Coomans en Jeremy Pip. Vanpol, die weken al op de omloop trainde, liet zich niet zenuwachtig maken en overschreed met grote voorsprong de aankomst tot groot jolijt van de toeschouwers. Jeremy Pip werd tweede en Kenneth Coomans, die later werd gediskwalificeerd omdat hij een ketting verwisselde tijdens de wedstrijd en daarbij de hulp kreeg van een andere persoon. Derde goud dus voor Limburg en daar kwam nog eentje bij met Kevin Panhuyzen bij de junioren. Panhuyzen, dit seizoen al vaak het slachtoffer van pech, reed een dijk van een wedstrijd en ging meteen solo. De Fidearenners Daan Soete en Quinten Hermans ging verwoed in de achtervolging, maar slaagden er niet in om de Trek KMC-renner bij te benen. Panhuyzen overschreed molenwiekend en luid schreeuwend de aankomst. Voor Daan Soete zat er het zilver in en Looienaar Quinten Hermans pakte de tweede bronzen medaille voor Limburg.

De elite en beloften sloten het BK af. Een mooie prestatie was er van Jens Schuermans, die een lekke band had, maar de wedstrijd toch kon uitrijden op een vierde plaats bij de beloften. Jimmy Tielens zette de kers op de taart met een mooie vijfde plaats bij de elite.