Hoe hebben onze landgenoten gepresteerd in de 99ste Tour de France?

Tour de France: het rapport van de Belgen

Tour de France: het rapport van de Belgen

Foto: Photo News

Het was wellicht de meest voorspelbare Ronde van Frankrijk sinds lang. En toch hebben de Belgen geprobeerd het spannend te maken en hier en daar aan te vallen. Tevergeefs op zoek naar etappewinst, of naar een betere plaats in de rangschikking.

Jurgen Van den Broeck (4de): 8/10

Droomde van het podium, maar top vijf was het realistische doel. Dat haalde hij met glans, maar meer zat er ook niet in. Verraste in aangename zin met zijn aanvallende koersstijl. Kende één mindere dag, toen hij na de rustdag in Pau de favorieten moest laten gaan op de Peyresourde.

Dries Devenyns (68ste): 7/10

De meest strijdlustige Belg in deze Tour. Was twee keer mee in de juiste ontsnapping, in de tiende etappe naar Bellegarde-sur-Valserine en in de vijftiende etappe naar Pau, maar werd telkens vijfde. Perste er nog een sterke slottijdrit uit, waarin hij met zijn 22ste plaats eerste Belg was. Een ritzege had zijn Tour helemaal afgemaakt.

Maxime Monfort (16de): 6,5/10

De enige Belg die echt in de prijzen viel: het ploegenklassement met RadioShack-Nissan-Trek. Met zijn zestiende plaats heeft hij daar een reële bijdrage aan. Was voor zijn off-day op La Toussuire op de zevende plaats beste Belg. Een plaats in de top tien had hem onderscheiding opgeleverd.

Jan Ghyselinck (152ste): 6,5/10

De Tourdebutant uit Pittem kwam van alle Belgen het dichtst bij een ritzege. In de vijfde etappe tussen Rouen en Saint-Quentin ging hij vanaf de eerste kilometer in de aanval, liet zijn medevluchters achter zich, maar viel zo’n op vijfhonderd meter van de streep stil. In de Pyreneeënetappe naar Bagnères-de-Luchon kwam hij vier tellen buiten tijd aan, maar werd hij opgevist.

Jürgen Roelandts (104de): 6/10


Hielp in het treintje van Lotto-Belisol André Greipel aan drie ritzeges. Deed enkele keren meer dan hem was opgedragen. Zo maakte hij een indrukwekkende schifting in de winderige etappe naar Cap d’Agde. En deed hij een ongewoon lange beurt om Greipel in Saint-Quentin aan de zege te helpen. Zelf kon hij niet meeglippen in een ontsnapping, maar Roelandts’ Tour is geslaagd.

Johan Vansummeren (147ste): 6/10

Kwam zwaar getekend uit de massale valpartij in de rit naar Metz en vanaf dan was Parijs halen het hoogst haalbare. Krijgt een vermelding voor moed en zelfopoffering, maar heeft geen stempel kunnen drukken op deze Tour. Gaf zelf toe dat hij in een elke andere wedstrijd zou zijn afgestapt.

Kris Boeckmans (115de): 6/10

Nog een Tourdebutant die niet onopgemerkt naar Parijs reed. Werd vijfde op de Champs-Élysées. In Boulogne-sur-Mer ging hij op de slothelling als eerste de laatste bocht in, maar hij stuurde zijn fiets de verkeerde richting uit. Had anders ook daar een ereplaats gepakt achter Sagan. In Metz werd hij vijfde hoewel hij door een kettingbreuk zijn kansen niet had kunnen verdedigen.

Francis De Greef (102de): 6/10

Het is moeilijk om een pure knecht als Francis De Greef te beoordelen, maar vooral in de eerste Tourweek verrichtte hij urenlang berenwerk op de kop van het peloton. Was met geen andere opdracht naar deze Tour gekomen en verdient dus ruim voldoende. Deelt mee in het ploegsucces met de drie ritzeges van André Greipel.

Jelle Vanendert (29ste): 5,5/10

Het Tourparcours was klimmer Jelle Vanendert al niet gunstig gezind, een geblokkeerde rug in de Alpen beperkten zijn kansen op een ritzege al helemaal. In de Pyreneeën kon hij Van den Broeck langer bijstaan. Samen met Basso kraakte hij Evans in de rit naar Bagnères-de-Luchon.

Romain Zingle (90ste) 4,5/10

Was hoofdzakelijk gekomen om Rein Taaramae bij te staan, maar die woog uiteindelijk te licht. Probeerde verschillende keren mee te gaan in een ontsnapping, slaagde daar één keer in, maar kende geen succes. Voelde zich naar eigen zeggen frisser dan in zijn eerste Tour vorig jaar.

Philippe Gilbert (46ste): 4/10

Raakte in de veertiende etappe naar Foix via een tegenaanval in de kopgroep, maar maakte geen aanspraak op de ritzege. Luis Leon Sanchez was te sterk voor hem. Won de spurt voor de vierde plaats in Seraing, werd negende in de proloog en achtste in Cap d’Agde. Voor een kampioen als Philippe Gilbert ligt de lat echter hoger.

Nick Nuyens (121ste): 4/10

Probeerde een aantal keer tevergeefs mee te springen in een ontsnapping, maar tot vrijdag vroegen sommigen zich af of onze landgenoot van SaxoBank wel meereed in deze Tour. Was vrijdag in de rit van de laatste kans een van de drie Belgen in de ruime ontsnapping, speculeerde erop dat die een vrijgeleide zou krijgen.

Kevin De Weert (70ste): 4/10

Vorig jaar dertiende, dit jaar zeventigste. Was gekomen om Levi Leipheimer, Peter Velits en Tony Martin bij te staan in het klimwerk, maar deelt mee in de malaise van Omega Pharma-Quick Step. Reed mee voorin in de etappe naar het Zwitserse Porrentruy, maar overleefde de selectie in de kopgroep niet.

Maarten Wynants (-): geen beoordeling

Viel in de zesde etappe naar Metz en moest naar huis.  Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES