'Ook op de Olympische Spelen geldt de ramadan'

'Ook op de Olympische Spelen geldt de ramadan'

Het symbool van de Olympische Spelen Foto: reuters

Tijdens de ramadan mogen moslims overdag niet eten of drinken. Maar geldt dat ook voor de atleten op de Olympische Spelen? De discussie woedt.

Ahmed Abdul Aziz Al Haddad, de groot-moefti (hoge wetsgeleerde) van Dubai, is duidelijk.

'Aan sport doen is geen verplichte opdracht voor een moslim. De islam legt dat niet op. Atleet word je omdat je ervoor kiest. Het is een optionele activiteit.' Daarom is het volgens hem duidelijk dat de ramadan en het vasten belangrijker is dan de Olympische Spelen, zo luidt het op CNN.

Volgens hem moeten de moslim-sporters op de Spelen zich dan ook aan de ramadan houden. Ook al betekent het, in de zomer, dat ze zowat 17 uur niet mogen eten of drinken. Iets wat moeilijk te verzoenen is met het leveren van topprestaties.

Deze atleten vertegenwoordigen de islam op de Spelen, stelt Al Haddad, wat volgens hem een extra argument is om zich aan de vastentijd te houden. 

'Natuurlijk', zo voegt hij eraan toe, 'als iemand extreem moe is, laat de sharia toe dat hij of zij eet en drinkt'. Maar de vasten doorbreken vóór men extreem hongerig of dorstig is, is hetzelfde als toegeven aan lustgevoelens.  

Niet alle moslims zijn het met hem eens. De Britse roeier Moe - Mohamed - Sbihi heeft het probleem voorgelegd aan zijn imam en die heeft hem toegestaan de ramadan niet te volgen tijdens de Spelen.

Ter compensatie gaat Sbihi na de Spelen 1800 hongerigen eten geven in Marokko. 

 

Corrigeer