Klein probleempje

We willen graag optimistisch klinken, maar we kunnen niet om de naakte feiten heen. Twee van onze zes verhoopte medaillekandidaten hebben een klein probleempje. De ene heeft een scheur in de buikspier, de andere een gebroken rib.

Vrijdag trekt de openingsceremonie de Olympische Spelen 2012 op gang. Zowel de tennissers als de wielrenners moeten het eerste weekend al aan de bak. Dat is over pakweg drie à vier dagen. Onze grootste medaillehoop in het tennis reisde gisteren af met een niet geheelde buikspier. De uitgesproken kopman van onze wielerfalanx stapt vandaag op de Eurostar met de naweeën van een gebroken rib. We willen ons graag laten vertederen door zoveel vertoon van vaderlandsliefde en gedrevenheid, maar we kunnen niet om de realiteit heen.

Tom Boonen ondervindt alleen nog hinder als hij op de trappers loopt, zegt hij. De olympische wegrit zal worden beslist ofwel in één van de negen passages over Box Hill, een zachte helling uit de Vlaamse Ardennen, ofwel in de spurt. De kans dat hij in die twee situaties uit het zadel gaat, is groot.

Vrouwentennis is voor meer dan 50procent een mentale kwestie. En in Wimbledon is al gebleken dat die gescheurde buikspier op dusdanige wijze kan worden ingebonden dat Kim Clijsters het risico op verergering in belangrijke mate terugdringt en er zelfs nog amper door belemmerd wordt. Maar ze werd wel in de 1/8ste finale uitgeschakeld met 6-1, 6-1. En niet eens door de latere finaliste.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité hoopt op zes medailles in London. Zeilen, jumping, 400 meter, tennis, wielrennen, judo. Zes disciplines waarin België een vertegenwoordiger heeft met medaillepotentieel. Ze hopen heimelijk even goed te doen als in Atlanta, waar we zes medailles haalden. Waarvan twee gouden. Het doel is beter te doen dan vier jaar geleden in Peking. Waar België één gouden (Tia Hellebaut) en één zilveren medaille (4x100m) veroverde. Het eerste doel evenwel is elke Belgische atleet gezond en wel op de Olympische Spelen krijgen. Delegatieleider Eddy De Smedt blijft het tot in den treure herhalen. Het klinkt plat, zwak, gemakkelijk. Maar op drie dagen van de start van de Olympische Spelen 2012 moeten we constateren dat we dat eerste doel al niet hebben gehaald.