Ploeg Sky verdeelt 825.000 euro na Tour

Ploeg Sky verdeelt 825.000 euro na Tour

Foto: REUTERS

Bradley Wiggins en zijn team hebben na de Tour bijna 825.000 euro prijzengeld te verdelen. Een smak geld uiteraard. Reken op een slordige 90.000 euro per coureur, omdat er ook een deel gaat naar het personeel en de Tourlaureaat in principe niet mee aan tafel zit.

Met zijn eindwinst dikte Bradley Wiggins het prijzenpotje van Team Sky aan met 450.000 euro. Een potje dat sowieso al goed gespekt was door de ritoverwinningen van Wiggo zelf, van Froome en van Cavendish. Plus de dagelijkse rente van de gele trui en hier en daar nog wat kleingeld. Vandaar een totaal van net geen 825.000 euro, beduidend meer dan de 493.990 euro die Cadel Evans twaalf maanden geleden kon aanbieden aan zijn maats van BMC.

Dat Sky ronduit slokop speelt, mag blijken uit bijgaande financiële hitparade van de Ronde van Frankrijk 2012. Liquigas, de nummer twee, moet het stellen met minder dan een kwart. Om het niet te hebben over de staart van het klassement, waar schraalhans koning is. Bij het Nederlandse Vacansoleil-DCM valt er bijna niks te verdelen: niet eens 10.000 euro voor drie weken keihard labeur. Bij wijze van spreken een goed overgoten etentje met de madam en het prijzengeld is op.

Geen gespreksonderwerp

Nu heeft Bradley Wiggins natuurlijk pech met de Olympische Spelen in eigen land, in eigen stad zelfs. Gisteren al werd hij op de afspraak verwacht met de andere Olympiagangers. Anders had hij zijn Toursucces vlotjes kunnen verzilveren in de criteriumdans. Zo eentje en het gederfde prijzengeld van de Tour was al gecompenseerd. Peter Sagan, gisterenavond de hoofdvogel in Aalst, liet het zich alvast niet ontgaan.

Nadal: 1.250.000 euro

Die 825.000 euro van Sky lijkt een fortuin. Dat is het ook voor een gewone sterveling. Weet echter dat Rafael Nadal als winnaar van de jongste Roland Garros in één klap 1.250.000 euro rijker werd en dat Novak Djokovic als verliezende finalist troost kon zoeken bij zijn 625.000 euro. De Spaanse voetbalbond had een premie van 300.000 euro veil voor het behalen van de Europese titel. Per speler uiteraard. Armenië belooft 700.000 euro voor een olympische titel in Londen. Rafael Cabrera-Bello, de winnaar van het golftoernooi in Dubai begin dit jaar, mocht met 315.000 euro naar huis. Verdiend voor vier dagen spelen en allicht ook iets minder vermoeiend dan wat de Tourcoureurs drie weken aan een stuk deden.

Geld niet de drijfveer

'Geld is niet de drijfveer', verzekert Marc Sergeant, de sportieve baas van Lotto-Belisol, het nummer drie van het financiële klassement. 'Het gaat om de resultaten, de euforie en de eer van de overwinning. De euro's die in kas komen vormen zelfs geen gespreksonderwerp aan tafel. Of toch nauwelijks. Ik herinner me slechts éé©n keer dat aan André© Greipel gevraagd werd waarom hij zich in godsnaam gaan bemoeien was met een tussensprint. Het brengt weer 1.500 euro extra op, antwoordde hij. Dat is mooi voor het personeel. Die delen immers mee in de pot. (lacht) De ploegleiding niet.'

Lees de volledige reportage in Het Nieuwsblad van dinsdag 24 juliMeest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES