Geld, wetenschap en Froome: tien redenen waarom Wiggins de Tour de France won

Geld, wetenschap en Froome: tien redenen waarom Wiggins de Tour de France won

Bradley Wiggins Foto: BELGA

Bradley Wiggins won de Tour 2012, en dat zorgt voor nooit geziene aandacht voor het wielrennen in Engeland. De BBC zocht en vond tien redenen waarom hun landgenoot als eerste Brit de Ronde van Frankrijk binnenhaalde. Wij zetten ze op een rijtje.

1. Teamwerk

Iedereen offerde zich op voor het grote doel. Zelfs Mark Cavendish ging drinken halen voor Wiggins en de zijnen. 

2. Wetenschap

Tim Kerrison, de sportwetenschapper van dienst bij Sky, had al opgemerkt dat de Britten in de Tour vooral sukkelden met de warmte, de hoogte en de beklimmingen. Dus werd in Tenerife specifiek getraind om die hindernissen te overwinnen. 'Tim is ons brein. Hij heeft mijn carrière helemaal veranderd', aldus Wiggins.

3. Psychologie

In 2010 eindigde Wiggins 23ste in de Tour. De druk van zijn vierde plek het jaar ervoor was te groot. Sportpsycholoog Stegve Peters ging aan het werk en praatte Team Sky voldoende vertrouwen aan.

4. Het parcours

De vorige jaren was de Tour in het voordeel van klimmers, deze editie gaf de allrounders meer kansen. Vooral de twee individuele tijdritten speelden in het voordeel van specialist Wiggins. 'Ik reed al in die positie sinds ik kind was', aldus de Tourwinnaar.

5. Geld

Wetenschappers, psychologen en stages kosten geld, om maar te zwijgen van wielrenners. British Sky Broadcasting kocht Wiggins weg bij Garmin en ook Mark Cavendish, Chris Froome en Edvald Boasson Hagen zijn geen lieverdjes.

6. Chris Froome

Moet Wiggins niet in dienst rijden van Froome, vroegen velen zich af. Dit jaar alvast niet, en hoewel Froome duidelijk geen zin had om de tweede viool te spelen, liet hij zijn kopman uiteindelijk toch niet in de steek. Deze Froome heb je liever met je dan tegen je.

7. Vroeg op kop

Wiggins ging al vroeg aan de haal met het geel en gaf dat niet af. Normaal brengt dat extra stress met zich mee, maar in Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en de Dauphiné deed hij dat al voor. Sky wist dat dergelijk scenario er op nieuw inzat en verloor de focus dus niet.

8. Zuivere sport

Niemand die eraan twijfelt dat er nog doping circuleert in het peloton, maar door de strenge controles krijgen zuivere renners als Wiggins -fervent antidoping- meer en meer hun kans.

9. Kleine percentjes, grote ventjes

Door ook op de details te letten, slaagde Sky erin dat cruciale verschil met de voorbije jaren uit te bouwen. Een eigen geel skinsuit van Team Sky in plaats van het standaard pak van organisator ASO, bijvoorbeeld. De filosofie van het teams is dat al die kleine maatregelen samen een merkelijk verschil maken.

10. De benen

Je kan geld hebben, een goed zitten skinsuit, een prachtig team rond je: zonder de goede benen win je de Tour niet.

 

Corrigeer