Moody's sluit ratingverlaging Duitsland, Nederland en Luxemburg niet langer uit

'Duitsland blijft het anker van de eurozone'

'Duitsland blijft het anker van de eurozone'

Foto: AFP

Kredietbeoordelaar Moody's heeft maandagavond de 'outlook' van Duitsland, Nederland en Luxemburg verlaagd van 'stabiel' naar 'negatief'. De kredietbeoordelaar verwijst daarbij naar de 'groeiende onzekerheid' over de schuldencrisis in de eurozone. De toprating van de drie landen blijft wel behouden. Het Duitse ministerie van Financiën liet weten 'dat Duitsland zijn rol als anker van de eurozone zal blijven spelen'.

In een mededeling haalt Moody's de 'groeiende kans op een exit van Griekenland uit de eurozone' en de 'impact' van dergelijke gebeurtenis op de landen van de eurozone aan. Ook indien de Grexit vermeden wordt, zullen landen als Italië en Spanje bijkomende hulp nodig hebben, aldus Moody's.

Een verlaging van de outlook betekent dat Moody's de toprating van de drie landen onder de loep zal nemen. Een ratingverlaging is met andere woorden in de toekomst niet uitgesloten. De drie landen hebben de toprating Aaa. De Aaa-rating van Finland blijft buiten schot.

'Basis van die landen is gezond'

'Duitsland zal er alles aan doen om samen met partners de Europese schuldencrisis zo snel mogelijk te overwinnen. De situatie van Duitsland zelf, financieel en economisch, is solide', stelde het ministerie in een verklaring. Het gaf aan kennis te hebben genomen van de verklaring van de kredietbeoordelaar en merkte op dat 'de genoemde risico's voor de eurozone niet nieuw zijn'.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker benadrukte dat de Duitse, Nederlandse en Luxemburgse economieën een zeer sterke basis hebben. 'Tegen die achtergrond onderstrepen wij onze vastberadenheid om de stabiliteit van de eurozone als geheel te garanderen', stelde Juncker. De premier van het groothertogdom is ook voorzitter van de eurogroep, het samenwerkingsverband van de ministers van Financiën van de eurolanden.

Euro stabiel boven 1,21 dollar

Ondanks de negatieve outlook voor de Duitse kredietwaardigheid door Moody's en de sterke terugval van de voorbije handelsdagen, weet de euro zich momenteel nog boven de 1,21 dollar te stabiliseren. 

In de vroege handel dinsdag kost een euro 1,2123 dollar. Maandag was de euro nog afgedaald tot 1,2067 dollar, de laagste stand in twee jaar tijd.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees