Mountainbike - Jeff Luyten maakt favorietenrol waar op BK

‘Topvorm nu nog even aanhouden’

 ‘Topvorm nu nog  even aanhouden’

Jeff Luyten hield de concurrenten in Beringen ver achter zich. Foto: avt

WESTERLO -

Jeff Luyten veroverde in Beringen zijn derde nationale titel uit zijn nog jonge carrière. De tweedejaarsbelofte domineerde de volledige wedstrijd en zette zijn concurrenten op ruime achterstand.

Ondanks een chaotische start van de beloftenwedstrijd schoot Jeff Luyten goed uit de startblokken. ‘Wegens een niet goed functionerend startpistool ontstond er een valse start’, vertelt Luyten. ‘Veel impact had die echter niet. Op de oplopende startstrook hadden de toppers al vlug hun positie in de kop van het peloton weer ingenomen.’

Stevig tempo

‘Onmiddellijk werd er stevig tempo gemaakt. Daardoor vielen er meteen gaten’, gaat de 19-jarige Kempenaar verder. ‘Ik wachtte één ronde af, maar zette mij vervolgens op kop van de groep. Zonder te demarreren, maar door de snelheid nog wat op te voeren, moesten de overgebleven koplopers uit het wiel. Ruben Scheire hield het langst stand. Hij bewerkstelligde in de derde ronde bijna opnieuw de aansluiting, maar hij bleef op enkele seconden hangen en even later brak de veer bij hem. Mijn voorsprong liep meteen stevig op waardoor ik er al enkele ronden voor het einde vrij gerust in was. Ik onderhield in het slot mijn tempo en nam geen risico's meer. Uiteindelijk finishte ik met een mooie voorsprong van om en bij de twee minuten.’

Bevestigen

‘Ik ben zeer tevreden met mijn eerste beloftentitel. De manier waarop ik die behaalde, maakt het extra mooi. Ik schrok er een beetje van dat de wedstrijd al zo snel in een beslissende plooi viel. Ik ging vooraf uit van een totaal ander scenario. De beloftenlichting is dit seizoen van een hoog niveau, maar blijkbaar was de concurrentie niet in allerbeste doen. Ikzelf beschik al enkele weken over de topvorm’, aldus de topsporter van Defensie.

Het wordt zaak voor Jeff Luyten om die positieve lijn ook dit weekend nog aan te houden. De Westerlonaar werkt in Val d'Isère immers de wereldbekermanche af.

‘Ik hoop in Frankrijk te kunnen bevestigen met een toptienplaats. Ik trek er alvast met vertrouwen naartoe.’