95 procent van het werk in Brugge is gedaan

1991. George Bush senior ontketent operatie-Desert Storm. Michael Gorbatsjov treedt af als laatste president van de Sovjet-Unie. Het Amerikaanse groepje Nirvana breekt door met zijn album ‘Nevermind'. Georges Leekens wint zijn laatste prijs als trainer in het profvoetbal.

Na de beker met Club Brugge in 1991 volgden 21 jaar en 15 werkgevers zonder zilverwerk. De gedachte dat alles in 2013 anders kan zijn maakt Mac the Knife nu al bloednerveus.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat Club Brugge met een van de sterkste kernen aan de nieuwe voetbaljaargang begint. Zaterdag tegen het spitsenloze Waasland Beveren moet er gewoon gewonnen worden. Zonder verdere commentaar. Maar Leekens zou Leekens niet zijn als hij niet nu al begint af te dingen op zijn status als titelfavoriet. In zijn persconferentie gisteren wees hij naar de vele afwezigen. En gaf hij toe allerminst gerust te zijn op de goede afloop tegen de neo-eersteklasser.

Al een geluk dat de afwezigen er zijn of Leekens kon niet in zijn vertrouwde rol van Calimero kruipen. Iemand die twintig jaar lang underdog mocht spelen voelt zich niet lekker bij een favorietenrol. Benieuwd of Leekens zijn Calimero-complex in Brugge van zich af kan gooien.

Want voorzitter Bart Verhaeghe zei in ons voetbaldebat dan wel dat ‘niets moet' voor Club, de resultaten mogen er stilaan komen. Om het in Leekens-taal te zeggen: 95 procent van het werk is gedaan. Tchite is zonder twijfel de toptransfer van de zomer en ondanks een elftal geschorsten en geblesseerden kan Leekens vanavond een topteam tussen de lijnen brengen.

De titelkoers van de gewezen bondscoach is ongetwijfeld een van de interessantste verhaallijnen van de nieuwe competitie. Het grote Belgische avontuur van John van den Brom (Anderlecht) en Ron Jans (Standard) zijn twee boeiende nevenplots.

Sommige ploegen werden helemaal gerestyled (Lierse, Beerschot, KV Mechelen), andere zijn verzwakt (Gent, Standard, Kortrijk), nog andere zijn versterkt of stabiel gebleven (Genk, Lokeren, Zulte Waregem, Cercle Brugge en Oud-Heverlee Leuven). De nieuwkomers Waasland-Beveren en Charleroi mogen hun tenen uitkuisen om überhaupt mee te doen

Met Kevin De Bruyne en Matias Suarez zijn de twee beste spelers weg, maar gelukkig zijn er ook zekerheden: onze Belgische teams gingen weer massaal vreemd. Daardoor verdienen nu meer buitenlanders dan Belgen hun brood in de Jupiler Pro League.

Here we are now, entertain us, klonk het in 1991. Misschien is er na 21 jaar toch niet zoveel veranderd.