Doodsaai Dream Team

Volgens ‘The Plan' van de Britse wielergoeroe Dave Brailsford wordt vandaag de gouden medaille van Mark Cavendish gevierd door de naar schatting één miljoen mensen die langs het olympisch parcours zullen staan. Woensdag in de tijdrit doet de ondertussen al drievoudige olympische kampioen Bradley Wiggins dat nog eens dunnetjes over. Als digestief volgt nog een lawine aan eremetaal op de baan.

Dave Brailsford is de uitvinder van het Britse wielersucces. Cycling, made in UK. De voormalige wielertrainer is tegelijk technisch directeur bij de Britse bond én manager van Team Sky. Het is alsof ze over Het Kanaal ineens een nieuwe sport hebben ontdekt. Weg met Wimbledon en Wembley, leve Box Hill.

Het succes van de Britse wielerbond komt niet uit de lucht vallen. Sinds 2000 werd vooral veel wetenschap en een bodemloze kist ponden aangevoerd om eerst de baan en daarna de weg te veroveren. Alleen al voor deze Spelen werd Team Sky drie jaar geleden in het leven geroepen. Ondertussen verloopt alles volgens ‘The Plan'van Brailsford.

De allesomvattende aanpak is geen onverdeelde zegen voor deze sport in een land waar ze voor de eeuwwisseling niet eens wisten of Freddy Maertens een voorspeler was van de Rode Duivels dan wel de geestelijke vader van Mark Cavendish. Brailsford heeft de verdienste dat hij een generatie toptalenten heeft getuned. Maar de manier waarop dit Dream Team van het ene topmoment naar het andere dreigt te freewheelen, heeft één nadeel: het maakt de koers dodelijk saai. Alsof elke wedstrijd een ploegenachtervolging is van desnoods 250 km. Het recept is eenvoudig: plaats een aantal grote motoren bijeen, schakel hun persoonlijkheid uit en laat ze toeren tot iedere tegenstander murw is. En op het einde springt Cavendish als een duivel uit een doosje.

Juist daarom zou het leuk zijn dat na de wereldkampioenschappen van Kopenhagen en de Tour de France de computergestuurde Royal Air Force van Brailsford een noodlanding moet maken in hartje Londen. Goud voor Gilbert, Boonen of een eeuwige aanvaller als Fabian Cancellara zou vooral een geschenk zijn voor de wielersport. Cycling is meer dan pure wiskunde.