Impact op milieu blijft beperkt

Snel optreden redt meeuwen van olievlek op kanaal

Snel optreden redt meeuwen van olievlek op kanaal

De civiele bescherming bestreed de olie vlek met detergenten. Foto: vrs

Lummen/Beringen/Tessenderlo -

De brandweer, civiele bescherming en een team van het vogel- en zoogdierenopvangcentrum rukten zaterdagmiddag uit voor een lang oliespoor op het Albertkanaal. De impact op het milieu lijkt beperkt.

Op het Albertkanaal tussen Lummen en Tessenderlo dreef zaterdag een groot oliespoor. Dat begon zowat aan Genenbos en liep tot aan de sluizen in Kwaadmechelen. De brandweerlui van Heusden-Zolder rukten uit om polshoogte te nemen, maar moesten de hulp van de civiele bescherming inschakelen.

‘We zijn niet echt uitgerust om zo’n situatie onder controle te krijgen’, zegt Wouter Vliegen van de brandweer. ‘Met enkele boten en met het gebruik van detergenten proberen we het goedje op te lossen. Bij zo'n situatie is het belangrijk dat je geen tijd verliest. Als de grote binnenschepen door de smurrie varen, wordt de verspreiding alleen maar groter.’

Of het mazoutspoor het gevolg is van een illegale lozing, is niet duidelijk. Het zou ook kunnen gaan om verlies van brandstof door een binnenschip. Dat wordt nu verder onderzocht door nv De Scheepvaart.

Milieu

Of het goedje een impact heeft op het milieu en het visbestand is nog niet duidelijk. Het vogel- en zoogdierenopvangcentrum uit Heusden-Zolder zakte alvast af naar het kanaal. ‘We hebben zo'n zes meeuwen gevangen die waren besmeurd. Dat valt erg goed mee en over een ramp kan je dan zeker niet spreken’, zegt Rudi Oyen. ‘De vogels krijgen nu een grondige kuisbeurt en aangepaste voeding om hun ingewanden te beschermen. De brandstof zorgt voor inwendige brandwonden bij die vogels. Het is vooral door het snelle optreden van de brandweer en de Civiele Bescherming dat de dieren gespaard zijn gebleven. De vogels worden binnenkort weer vrijgelaten.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio