Dubbel voor Audi na bewogen race

De editie 2012 van de 24 Uur van Francorchamps werd gekenmerkt door zware regenval en een aantal zware crashes. Maar liefst zestien keer moest de safety car komen voorrijden, hoofdzakelijk veroorzaakt door twee zware stortbuien op zaterdagavond. Op dat moment leken Bas Leinders en Maxime Martin de wedstrijd stevig in handen te hebben. Leinders hield die positie stevig vast, tot hij in de loop van de nacht werd aangetikt door een rondtollende Ferrari.

‘Heel veel geluk gehad', stelde de Limburger. ‘Enkel de uitlaten lijken wat schade te hebben opgelopen.' Voldoende echter om er bij iedere pitstop voor te zorgen dat de motor met heel veel moeite kon worden gestart. Leinders en Martin – derde man Palttala trad pas na halfweg in actie – waren meteen uitgeteld voor de podiumplaatsen.

Zo konden de Audi's naar voor schuiven. Laurens Vanthoor zag zijn kans op eremetaal verknoeid toen teammaat Bonanomi de vangrail opzocht. Het trio Ortelli-Haase-Mies, de collega's van de Belgian Audi Club, moesten in de slotfase een ronde toegeven. Zo kon het Italo-Duitse trio Piccini-Rast-Stippler met de bloemen gaan lopen. Greg Franchi, vorig jaar winnaar met Audi, tikte met de BMW van het Duitse Vita4One op de derde plaats als eerste landgenoot aan, net voor Leinders en Martin, toch nog vierde.

Corrigeer