Twee nieuwe medailles maken Phelps grootste olympiër ooit

Twee nieuwe medailles maken Phelps grootste olympiër ooit

Michael Phelps Foto: REUTERS

De Amerikaan Michael Phelps pakt met zijn zilveren plak en een gouden exemplaar op de aflossing een 18de en 19de olympische medaille en mag zich zo de grootste olympiër ooit noemen.

De Zuid-Afrikaan Chad Le Clos veroverde dan wel goud in de finale van de 200 meter vlinderslag bij de mannen, alle aandacht ging naar Phelps. Het duel In het Londense Aquatics Centre eindigde in een spannende finale. Le Clos finishte in 1:52.96 van de Amerikaanse titelverdediger Michael Phelps (1:53.01), die slechts vijf honderdsten van een seconde na Le Clos aantikte en zo vrede moest nemen met zilver. Het brons ging naar de Japanner Takeshi Matsuda (1:53.21).

Phelps greep dus naast zijn vijftiende olympische gouden medaille, maar met het zilver evenaarde hij wel de turnster Larisa Latynina uit de voormalige Sovjet-Unie, die tussen 1956 en 1964 achttien olympische medailles veroverde. Phelps voegde later op de avond ook nog een gouden medaille toe aan zijn collectie, dankzij winst met de Amerikaanse aflossingsploeg op de 4 maal 200 meter vrij.

Bekijk de volledige uitslag op de uitslagenpagina op Sportwereld.be

Corrigeer