WIELRENNEN - Vandaag dernycriterium aan zee als eerbetoon aan wielerkampioen

Lombardsijde viert 60ste verjaardag Freddy Maertens

Lombardsijde viert 60ste verjaardag Freddy Maertens

Freddy Maertens werd op 13 februari 1952 in Lombardsijde geboren. Foto: photonews

LOMBARDSIJDE - Vandaag vindt in Lombardsijde een dernycriterium ter ere van Freddy Maertens plaats. ‘We konden de 60ste verjaardag van Freddy niet zomaar laten voorbijgaan’, vinden organisatoren Luc Verschueren en Peter Germonprez.

In 1977, precies 35 jaar geleden, werd Freddy Maertens Belgisch kampioen op de baan achter derny. ‘Op zijn indrukwekkende palmares valt die titel niet echt op’, geven Verschueren en Germonprez toe. ‘Toch leek een dernycriterium ons de ideale wedstrijdvorm om een kampioen als Freddy Maertens te eren. Een dernywedstrijd spreekt nog altijd tot de verbeelding en biedt net dat tikkeltje meer. Derny's staan synoniem voor ambiance en volks vermaak. De hoge snelheid, de brullende motoren: het is en blijft een groot spektakel.’

Op 13 februari 1952 werd Freddy Maertens in Lombardsijde geboren. De tweevoudige wereldkampioen was beroepsrenner van 1973 tot 1987. Hij won ondermeer vijftien etappes in de Ronde van Frankrijk en won drie keer de groene trui. Hij reed een duizelingwekkend palmares bij elkaar, maar zijn 60ste verjaardag leek onopgemerkt voorbij te zullen gaan.

‘Freddy verdient echter een eerbetoon en in enkele maanden tijd werkten we het evenenement uit’, aldus de Lombardsijdse organisatoren. ‘De gemeente Middelkerke, de gemeentelijke diensten en de politie zetten met veel enthousiasme mee hun schouders onder het project. Het moet een hoogdag worden voor Freddy Maertens en voor Lombardsijde.’

Programma

Het dernyspektakel in Lombardsijde start om 15.30 uur met de Fietsende Fanfare en een reclamekaravaan.

De renners (Tyler Farrar, Greg Van Avermaet, Jurgen Roelandts, Bart Wellens, Iljo Keisse, Guillaume Van Keirsbulck, Sven Vanthourenhout, Tim Declercq, Jurgen Van de Walle, Sven Vandousselaere, Jim Vercruyce en Timothy Dupont) worden om 16 uur voorgesteld op het podium. Er zijn reeksen om 17 uur en 18.30 uur. De finale begint om 20.15 uur.

Om 19.30 uur start de Derny's All Stars wedstrijd met Herman Vanspringel, Johan Museeuw, Ludo Dierckxsens, Nico Mattan, Frank Hoste, Fons De Wolf, Willy Planckaert, Jo Planckaert, Guy Nulens, Stan Tourné, José De Cauwer, Jan Janssen en Ferdi Vandenhautte. Een kwartier vroeger worden de All Stars voorgesteld aan het publiek.

Na de finale (omstreeks 21.15 uur) is er een afterparty met optreden van Charles Van Domburg.

Tickets voor het dernycriterium kosten 5 euro. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis binnen.