Zwak Racing Genk bezorgt zichzelf zware avond in Kazachstan

Monrose zorgt voor kleinste verschil

Een onkennelijk zwak Racing Genk versloeg gisteren FC Aktobe in de derde voorronde van de Europa League met het kleinste verschil (2-1). Een weinig geruststellende uitgangspositie voor de trip van volgende week naar Kazachstan.

Racing Genk leverde een belabberde eerste helft af. Het verloor de meeste duels en voetbalde loom en zonder inspiratie. De bezoekers bleven moeiteloos overeind en legden zelfs het meest frisse voetbal op de mat.

FC Aktobe was geenszins onder de indruk en groef zich niet in. Kavalchuk en Kapadze bleven steevast voor de laatste vier, maar de spitsen Geynrikh en Khairullin kregen voortdurend de steun van de flankspelers Bajer en Bikmaev.

Die Bikmaev, de Arjen Robben van Kazachstan, draaide van op rechts naar binnen en haalde met links uit. Köteles had gelukkig een goede reactie in huis.

Even voorbij het kwartier probeerde Monrose Primus in het doelgebied uit te spelen. De verdediger uit Trinidad & Tobago kreeg de bal van dichtbij tegen de arm en ref Asumaa legde de bal op de stip. Een zware sanctie, en dat begreep ook de Finse spelleider, die Primus geen gele kaart gaf.

Genk zat op rozen, maar werkte zichzelf in de nesten. Primus moest op zes meter van Köteles op de valreep afgeblokt worden. Enkele minuten later ging het toch mis. Bikmaer slingerde een vrije trap voor doel. Rechtsachter Badlo kreeg aan de eerste paal onwaarschijnlijk veel ruimte en kopte binnen.

Een doelpunt dat zwaar aankwam, want het ging van kwaad naar erger met de Limburgers. Buffel kreeg zijn ploeg nog net voor de pauze weer op het goede pad. Eerst bediende hij Benteke, maar de kopbal van de boomlange spits was te slap. Op slag van rust vond Buffel dan Joseph-Monrose, die te veel vrijheid kreeg en fraai binnenknalde. Genk toch nog met voorsprong naar de kleedkamer.

De geblesseerde Buffel bleef in de vestiaire en werd opgevolgd door Limbombe. Al snel bleek dat Mario Been er tijdens de pauze niet in was geslaagd het vuur bij zijn manschappen aan te wakkeren. De thuisploeg hield er ook in de tweede periode een sukkeldrafje op na. Ook al was de marge op het scorebord minimaal.

Racing Genk moest een ruimere kloof uitbouwen in het vooruitzicht van de return van volgende week, maar het waren de bezoekers die het meeste balbezit hadden en offensief het vaakst aandrongen. Zonder doelgevaar te creëren evenwel.

Halfweg de tweede speelhelft had de thuisploeg zich niet één keer gemeld in de buurt van Sidelnikov, de doelman van de Kazakken.

Geen De Bruyne meer

Vossen en Benteke kwamen in het verhaal niet voor en ook Gorius hobbelde volstrekt anoniem mee. En er is geen Kevin De Bruyne meer om de ploeg met een paar geniale flitsen over de streep te halen.

En dan toch heel even beterschap. Het was Joseph-Monrose die voor een opflakkering zorgde, maar Sidelnikov keerde zijn poging met een beenreflex. Nadien viel het opnieuw stil.

Een rode kaart voor Badlo (twee keer geel) gaf weer hoop en met de ingevallen Barda kwam er eindelijk druk op het Kazakse doel. Benteke scoorde bijna met een omhaal, maar de bezoekers gaven geen krimp meer. Al hadden ze daarvoor flink wat overtredingen nodig.

Het wordt volgende week in Aktobe een hete avond. Twee jaar terug versloegen de Kazakken AZ in het Central Stadion met 2-1. Racing Genk voegt de naam van FC Aktobe best niet aan het rijtje Maribor, Litex Lovech, FK Sarajevo toe. Allemaal teams uit het vroegere Oostblok die de Limburgers in de eerste ronde uit Europa duwden.

Meest Gelezen Sport