Videoton - AA Gent 1-0

Stug Videoton met gelukje voorbij AA Gent

GENT - AA Gent wacht een moeilijke terugmatch in de derde voorronde van de Europa League. Het verloor met 1-0 van het Hongaarse Videoton. De terugmatch wordt volgende donderdag in Gent gespeeld.

 

Dat hij alleen tevreden was met een overwinning. Dat hij absoluut geen open wedstrijd verwachtte, toch niet met een Portugees aan de overkant in de dug-out. Trond Sollied zit niet om een oneliner verlegen, maar eigenlijk konden we zijn gedachtegang vooraf in het gezellige Sostoi-stadion wel een beetje volgen.

Paulo Sousa mag dan wel als voetballer een blinkende ster uit de Portugese voetbalhistorie zijn, als plaatselijke coach is de 41-jarige mentor in Szekersfehervar fel gecontesteerd voor zijn stugge aanpak. De 1-1 en de 0-0 tegen Bratislava bewezen al dat je met Videoton altijd op je hoede moet zijn voor de venijnige tegenstoot. Het wordt opletten geblazen in het Ottenstadion en voorwaar nog een lastige klus.

Broeierig heet

Sollied koos uiteindelijk voor het elftal dat afgelopen zondag makkelijk Lierse opzij zette. Met de jonge driehoek op het middenveld, samen goed voor 62 jaar. Ze waren technisch beter dan hun opponenten, maar moesten het in de stevige duels soms afleggen. Al stond vooral N'Diaye zijn mannetje.

In het broeierig warme Szekeesfehervar namen de Gentenaars geen onaardige start. Doelman Bozovic grabbelde naast een verre voorzet van Maréval, Arbitman kopte bij de daaropvolgende actie over. Om maar te zeggen dat Sollied zijn belofte hield en voor de aanval koos. Melli knikte een hoekschop van Brüls overigens maar nipt naast.
Typisch voor de Hongaren was dat hun eerste echte kans op de counter viel. De razendsnelle international Guyrcso brak uit op de rechterkant, dook schuin voor Padt op, maar de Nederlander verkleinde gepast de hoek. AA Gent liet zich trouwens niet uit zijn lood slaan. Arbitman bracht de thuisploeg, na voorzet van Rafinha, aardig aan het zweten.

Opletten

Toch was het altijd opletten geblazen voor de snelle tegenprikken van Videoton. Rafinha ontsnapte duidelijk aan rood, nadat de Braziliaan een duidelijke duwfout had gemaakt op de doorgebroken Oliveira. Het was integendeel Arzo die in het gele boekje belandde. Gent stond op dat moment 0-6 voor met de corners, veelzeggende cijfers.

De Buffalo's hadden met een droomscenario de pauze kunnen ingaan. Een bedrijvige Messoudi zette perfect voor, Van Der Bruggen leek in één tijd binnen te tikken, maar de bal sprong via de lat op de vingers van doelman Bozovic.

Voorzetten

Videoton bleef ondertussen zijn imago getrouw. Ze kwamen niet veel in de buurt van Padt, maar als ze dat deden, ging wel alarmfase rood af. Oliveira haalde krachtig uit, het kanon stond gelukkig voor de Gentenaars niet goed gericht. Het team van Sollied bleef het meeste balbezit hebben, op een bepaald moment plooiden alle elf de thuisspelers op de eigen helft terug. Alleen ontbrak het bij de blauwhemden aan de juiste voorzetten.

Videoton, het bleef ondertussen op de loer liggen. Caneira kopte op vrije trap naast. Een kwartier voor tijd kreeg de thuisploeg zowaar een beloning voor zoveel verdedigend voetbal. Een knal van Nikolic dwarrelde via Arzo over het lichaam van de verraste Padt in doel. Een hard verdict voor de Buffalo's.

 

Corrigeer