WielrennenEneco Tour - Stijn Vandenbergh wil via de Eneco Tour, Hamburg en Canada weg plaveien voor een WK-selectie

‘De Spelen zijn uniek’

‘De Spelen zijn uniek’

Stijn Vandenbergh in Londen: ‘Ik kon ook even de basketbalwedstrijd tussen Australië en Brazilië meepikken.’ Foto: BELGA

OUDENAARDE -

Maandag gaat in Waalwijk de Eneco Tour van start. Deze World Tourwedstrijd kent dit jaar een opvallende Oost-Vlaamse inbreng met Aalter als aankomstplaats op vrijdag en de slotrit Maldegem-Geraardsbergen op zondag.

Tal van toppers tekenen present met als uitschieter het heroptreden van Alberto Contador. Op uitzondering van Philippe Gilbert tekenen de vier overige Belgische olympiërs present. Dus ook Tom Boonen en dan is zijn sportieve lijfwacht Stijn Vandenbergh nooit ver uit de buurt. Beiden keerden maandag met de andere Belgische renners terug uit Londen en reden nog diezelfde avond de profronde in Lommel. Dit criterium was de voorbije week de enige wedstrijd voor beide renners van Omega Pharma-Quick Step in de aanloop naar het belangrijke werk.

‘Ik hield het deze week verder gewoon bij wat trainen en rusten. In Londen voelde ik aan dat het goed zit met de conditie. Ik kon tot het einde vlot meegaan. Dus dat stelt me gerust voor wat komen moet. Veel extra bijtrainen hoef ik momenteel niet te doen. In de Eneco Tour hoop ik Tom en de ploeg opnieuw naar één of meerdere successen te leiden. Jammer dat het in Londen niet lukte, maar er vallen nog meer mooie koersen te winnen. Het WK in Valkenburg? Dat is er zeker één van en ik hoop alvast op een selectie voor de regenboogstrijd. Ik weet intussen maar al te goed wat van mij wordt verlangd’, aldus de prof uit Oudenaarde die in de kleine week dat hij in Londen verbleef grote ogen heeft getrokken.

‘De Spelen zijn met niets te vergelijken. Ik vergeet nooit de massa die ons tijdens de wegrit langs de weg stond aan te moedigen. Continu vijf rijen dik. Dit had niemand in het peloton ooit meegemaakt’, aldus Vandenbergh die zaterdag de wegrit afhaspelde en dus twee dagen later al huiswaarts moest sporen. Veel tijd om nog van de olympische sfeer te genieten was er dus niet.

‘We moesten op zondag verplicht in Londen verblijven. We brachten een bezoekje aan het Belgium House en ik kon ook even de basketbalwedstrijd bij de mannen tussen Australië en Brazilië meepikken. Ik had graag nog wat meer andere sporten gezien, maar het was niet makkelijk om aan kaartjes te geraken. In ieder geval blijft mijn deelname aan de Spelen er eentje die in de herinnering zal blijven leven.’

Stijn Vandenbergh heeft na de Eneco Tour de Vattenfall Cyclassics in Hamburg en de Canadese wedstrijden in Québec en Montreal op zijn programma staan.