Patrick Vanoppen: geen woorden maar daden

Patrick Vanoppen: geen woorden maar daden

Foto: fotoweb

Veel bestuursleden in de Jupiler Pro League vinden het prachtig om op de receptie rond de match in Anderlecht bij voorzitter Roger Vanden Stock, algemeen manager Herman Van Holsbeeck of ex-manager Michel Verschueren aan tafel bij te schuiven. Voor velen is dat het hoogtepunt van het voetbalseizoen. Roger Vanden Stock is een sympathieke man zonder verborgen agenda en tenslotte de voorzitter van de meest succesrijke club van het land. Bij Herman Van Holsbeeck moet je zijn om de pols te voelen in verband met het uitlenen van Anderlecht-spelers. Altijd handig om de eigen ploeg te versterken. Michel Verschueren staat steeds klaar voor een schouderklopje of een goedbedoeld advies.

Benieuwd hoe het er vanavond aan toe zal gaan. Beerschot en zijn flamboyante voorzitter Patrick Vanoppen zijn op bezoek in het Vanden Stockstadion. De sympathieke lach van Roger Vanden Stock zal wat groener zijn, Herman Van Holsbeeck zal ondanks het grote overschot aan spelers niemand in de aanbieding hebben en Michel Verschueren zal vooral kattig reageren. Patrick Vanoppen trapt in een interview met deze krant immers serieus tegen de schenen van de Anderlecht-bestuurstop. ‘Elk jaar krijgt Anderlecht één miljoen euro van het Brussels gewest waarmee het onze jeugdspelers komt weghalen', zegt Vanoppen. Hij heeft het over de voorkeursbehandeling van de topclubs bij de bond. Niet eens een subtiele verwijzing naar de dubbele pet van Philippe Collin, secretaris-generaal van Anderlecht én voorzitter van de technische commissie van de voetbalbond. Collin zal er vanavond ook zijn, tenzij hij op vakantie is.

Vanoppen, die met zijn club jaarlijks onder meer 200.000 euro uit het topsportfonds van de stad Antwerpen opstrijkt, rijgt sinds zijn aantreden als voorzitter de straffe uitspraken aan elkaar. Grote clubs, kleine clubs, voetbalbond, scheidsrechters, pers: allemaal krijgen ze ervanlangs. Vanoppen is een buitenbeentje en wil dat cultiveren. Zijn uithalen zijn zeker niet altijd onterecht –het huidige tv-contract werkt inderdaad de status quo aan de top in de hand– maar het fulmineren wordt al snel wild in het rond schoppen als in het geëigende orgaan, de Pro League, niks concreets wordt voorgesteld. ‘Ze gaan bij de bond en de Pro League nog een kluif aan mij hebben', zegt Vanoppen.

De Beerschot-supporters zingen het geregeld: geen woorden, maar daden. Het wordt tijd.

Corrigeer