Eén op vijf olympische jumpingpaarden in België gefokt

Eén op vijf olympische jumpingpaarden in België gefokt

Foto: BELGA

Zestien van de vijfenzeventig paarden die op de startlijst van de olympische jumping staan zijn in België gefokt. Niet alleen de paarden van het Belgische team, ook teams van negen andere landen zetten paarden in die bij ons gefokt zijn. 'Eens te meer is duidelijk dat onze jumpingpaarden een belangrijk exportproduct geworden zijn', zegt Vlaams minister-president Kris Peeters.

Zaterdag 4 augustus starten de individuele en teamkwalificaties jumping. De vier paarden van het Belgisch team zijn allen in Vlaanderen gefokt en geregistreerd. Maar ook de teams van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Saoedi-Arabië, Canada, Oekraïne, Nederland, Brazilië en Bermuda pakken uit met Belgische paarden.

De olympische kampioen van vier jaar geleden, de Canadees Eric Lamaze, stelt zijn vertrouwen in de door Joris De Brabander uit Sint-Niklaas gefokte Derly Chin de Muze. Daarnaast is De Brabander ook nog de eigenaar van wereldkampioen Vigo d'Arsouilles en de fokker van Carambar de Muze die in Londen voor Nederland uitkomt met Gerco Schröder. Ook het paard waarmee de Franse topamazone Pénélope Leprevost deelneemt in Londen, Mylord Carthago, stamt uit zijn fokkerij.