Amerikaans antidopingagentschap USADA vertrouwt UCI niet in zaak Armstrong

Amerikaans antidopingagentschap USADA vertrouwt UCI niet in zaak Armstrong

Foto: AP

Het zit er bovenarms op tussen het Amerikaans antidopingagentschap USADA en de Internationale Wielerunie UCI in de zaak tegen Lance Armstrong. De UCI wil inzage in het dossier, volgens het USADA is dat hetzelfde als 'een vos het kippenhok laten bewaken.'

De UCI twijfelt aan de bevoegdheid van het USADA en wil een onafhankelijk panel de zaak laten bekijken. Dat panel moet dan oordelen of een eventuele vervolging nodig is.
Het USADA wil de zaak echter niet uit handen geven.

'Het georganiseerde dopinggebruik bij US Postal gebeurde onder het toeziend oog van de UCI. Iedereen die er destijds bij betrokken was, doet er nu alles aan om heel het zaakje uit het daglicht te houden. De betrokkenen zorgen voor perslekken, trekken naar het Congres en dienen een klacht in om ervoor te zorgen dat de zaak niet voor de rechtbank komt.'

'Alle pogingen om ons te intimideren of om de waarheid te verbergen, zullen ons niet weerhouden om de job uit te oefenen waarvoor we aangesteld zijn, in naam van alle zuivere atleten en de integriteit van de sport', klonk het vastberaden bij USADA-voorzitter Travis Tygart.

Het USADA beschuldigt zevenvoudig tourwinnaar Armstrong van dopinggebruik tijdens het grootste deel van zijn carrière als profrenner. Mogelijke sancties zijn een levenslange schorsing als sporter - The Boss was aan een tweede carrière als triatleet begonnen - en het verlies van zijn overwinningen.

Ook Johan Bruyneel, de voormalige ploegleider van Armstrong, moet zich verantwoorden in deze zaak. Beiden ontkennen elke betrokkenheid.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES