Italiaan wint 50ste GP en loopt tien punten uit op Clément Desalle

Cairoli deelt weer een tik uit

Ook in Tsjechië was er niets te beginnen tegen WK-leider Antonio Cairoli. Foto: Photo News

In het Tsjechische Loket stond er weer geen maat op Antonio Cairoli. De Italiaanse KTM-rijder won beide reeksen en meteen ook de vijftigste Grote Prijs uit zijn carrière. Desalle stond als derde op het podium, maar zag Cairoli in het WK tien punten uitlopen.

Voor de zevende keer al dit seizoen was er geen kruid gewassen tegen Cairoli. Als de Italiaan er zin in heeft, rijdt hij iedereen naar huis. In Loket bewees de WK-leider dat al in de eerste reeks. De Fransman Christophe Pourcel kwam zelfs nooit echt in zijn buurt en werd tweede, vóór Max Nagl en Clément Desalle.

Gelukkig kregen de toeschouwers in de tweede manche wat meer spanning voorgeschoteld. Nagl was de beste starter en reed tot halfweg aan de leiding. Desalle nam dan de leiding over, maar tegen een aanstormende Cairoli had onze landgenoot geen verhaal. Desalle kon als tweede de schade nog enigszins beperken. Hij werd als derde op het podium geflankeerd door Christophe Pourcel (2-3) en de ongenaakbare Cairoli. ‘Mijn eerste reeks was niet goed', verklaarde Desalle. ‘Ik ondervond nog wat hinder van mijn valpartijen in de kwalificaties. Cairoli loopt weer wat verder uit, maar dat wil nog niet zeggen dat de strijd al gestreden is.'

Tussen de allergrootsten

Antonio Cairoli glunderde na zijn zevende GP-zege van het seizoen. Met vijftig GP-zeges staat zijn naam nu definitief tussen die van de allergrootste crossers.

‘Dit is een droom die uitkomt', aldus de KTM-rijder. ‘Ik ben nog erg ver verwijderd van het record van Stefan Everts (101 GP-zeges, nvdr.) maar 50 is ook al een indrukwekkend getal. Toch ben ik vooral gelukkig omdat ik weer tien punten extra nam in de strijd om de wereldtitel.'

Merkwaardig in Loket was de comeback van de Duitser Max Nagl. Na een maandenlange afwezigheid, wegens een rugblessure, werd Nagl erg mooi vierde. Meteen gaf de Duitser een sneer naar zijn team KTM, dat hem geen contractverlenging geeft, én naar zijn vervanger bij KTM Ken De Dycker, die in Loket niet verder kwam dan een zevende en achtste plaats.

Herlings wint weer na auto-ongeluk

Al even merkwaardig was de dubbele reekszege van Jeffrey Herlings in de MX2-klasse. De Nederlander ontsnapte twee weken geleden bij een auto-ongeluk in Moskou aan de dood, maar hield gisteren fraai zijn dichtste concurrent Tommy Searle af. Joël Roelants (9-8) reed een slechte GP. Jeremy Van Horebeek moest in de eerste reeks met mechanische pech naar de kant, maar werd in de tweede toch nog tweede. Kevin Strijbos kon in de MX1-klasse zijn fraaie tweede kwalificatieplaats niet verzilveren. Met een vijftiende en twaalfde plaats in de reeksen werd hij slechts veertiende.