Dank aan de NV Borlée

Dank aan de NV Borlée

Foto: Photo News

De supergenen van de Borlées zijn één ding – dankjewel papa Jacques Borlée, gewezen 400-meterloper, en mama Edith Demartelaere, ex-Belgisch kampioene 200m – en een speling van het lot. Opgroeien in een topsportklimaat, dat zin geeft om het te proberen als topsporter – dankjewel, papa Borlée – nog eentje. Maar het haalt weinig uit zonder een deftige structuur. Het succes van de Borlées op de piste begint buiten de piste, met de NV Borlée.

En die telt, hou u vast, 12 werknemers, onder anderen twee sportpsychologen, drie dokters, een inspanningsfysioloog, een voedingsdeskundige, een kinesist, een pr-man. Jacques Borlée, kapitein van het schip, gaat ver. Een van de psychologen is een professor gespecialiseerd in de thematiek van eeneiige tweelingen en zelf vader van een tweeling. Het gevaar van tegengestelde emoties ligt altijd op de loer, tenzij ze alle twee scoren.

Jacques Borlée denkt niet dat hij het allemaal weet, integendeel, hij koppelt vaak terug naar specialisten en universiteiten. Zo opperde de inspanningsfysioloog en professor aan de K.U Leuven Peter Hespel (coach van onder meer wielrenner Zdenek Stybar en medeverantwoordelijk voor de trainingsschema's van Tom Boonen) dat een hypoxiebungalow een goed idee kon zijn. Het effect is een betere uithouding, natuurlijke epo maar dan wel toegelaten. Dat komt van pas in een olympisch tornooi, met drie wedstrijden in drie dagen.

Koken kost uiteraard geld. Maar de Familie Borlée is een sterk merk, dertien sponsors scharen zich daar graag achter. Papa Borlée doet er alles aan om zijn project in de verf te zetten. En met succes. Het is geen toeval dat Jonathan, Kevin en Olivia met een BMW rondrijden, of alledrie Nike dragen, of een horloge van Omega.

De 4x400m-ploeg, en dus ook de Borlées, teren dit jaar op een budget van 250.000 euro – een partnerschap tussen overheid en privésponsors. Een kwart miljoen euro, nooit werd er zoveel uitgegeven voor een estafetteproject. Dat is niet weinig, en werd onder meer besteed aan een Amerikaanse stage bij de wereldkampioen Michael Johnson, deelname aan de Penn Relays in Amerika, de beroemdste estafettemeeting ter wereld, een gletsjertocht in IJsland.

Beter dan ooit gewapend zijn de Borlées voor Operatie Londen 2012. Vandaag de dag om een eerste veldslag – een medaille op de individuele 400m – te winnen. Alleen bijzonder jammer dat Jonathans wapens afgebot zijn door een blessure.

Corrigeer