Buren schenken Jeanne (101) zitbank

Buurvrouw Carine, jarige Jeanne, schoondochter Jacqueline en zoon Roger. Foto: credit

Herfelingen -

De regen was spelbreker en de pas 101 jaar geworden Jeanne was door de vele bezoeken te moe om er zelf nog bij te zijn toen burgemeester Kris Poelaert (CD&V) de zitbank inhuldigde.

Hortence 'Jeanneke' Claes is 101 jaar geworden. Van haar buren kreeg ze een zitbank cadeau.

‘Toch is het een prachtig geschenk’, glunderde Roger De Coster, zoon van de eeuwelinge. ‘Het bewijst dat de mensen mijn moeder graag zien. Ze noemen haar niet voor niets meter Jeanne.’

De zitbank staat op een plaats van waar Jeanne een perfect uitzicht heeft op de wijdse omgeving. Alleen is het moeilijk voor haar om er op eigen krachten te geraken. Maar dankzij het op de rugleuning bevestigde plaatje, brengt de bank een passende hulde aan de oudste inwoonster van Herfelingen.

Jeanne werd als Hortence Claes in Anderlecht geboren op 3 augustus 1911. Ze was de oudste van zeven kinderen. Haar jeugd bracht ze grotendeels door bij haar grootouders in Kester. Op haar twaalfde ging ze al werken. Naar Halle, in de cichoreifabriek. Omdat ze nog zo jong was, moest ze toestemming krijgen van de toenmalige burgemeester. Nadien werkte ze twee jaar in Brussel. Daar trok ze naartoe met de stoomtram.

Op haar vijftiende ging ze aan het werk als meid op een boerderij in Herfelingen. De koeien melken, op het land werken, met paard en kar rijden, ze deed het allemaal.

Trouwen deed ze ook, met de twaalf jaar oudere August De Coster. Ze kregen één zoon. Ondertussen heeft ze twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Haar man stierf in 1991. Vijfendertig jaar geleden dreigde het mis te gaan. Volgens de dokter was haar hart versleten en mocht ze geen spek of kaas meer eten. Jeanne deed het toch, alle dagen zelfs, en werd meer dan honderd jaar.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio