Dury moet niet altijd in Waregem blijven

Dury moet niet altijd  in Waregem blijven

Zulte Waregem en Club Brugge voeren de ranglijst aan in de Jupiler Pro League. Voor de ene club is dat al verrassender dan voor de andere. Het is uiteraard ridicuul om na twee speeldagen al met verregaande conclusies te komen, maar wat Zulte Waregem betreft, kan je toch niet om enkele vaststellingen heen.

Trainer Francky Dury nam op 30 december van vorig jaar de fakkel weer over van Darije Kalezic. Zulte Waregem stond op dat moment op een veertiende plaats, slechts twee puntjes boven latere degradant Westerlo. Dury loodste de clubs, waar hij voordien al twintig seizoenen trainer was geweest, in geen tijd in rustig vaarwater. Zulte Waregem deed in Play-off 2 zelfs nog mee in de strijd om een barragewedstrijd voor Europees voetbal. Kalezic haalde 15 punten uit 19 wedstrijden. Dury heeft sinds zijn komst nu ook 19 duels het team gecoacht. Hij haalde 29 punten, dat is bijna het dubbele van zijn voorganger. Cijfers zeggen niet alles, maar om sommige gegevens kan je niet heen.

Zulte Waregem is opnieuw de club geworden waarbij de lijnen tussen de voorzitter en de trainer bijzonder kort zijn. Geen hemelbestormer zoals manager Patrick Decuyper die over Champions League en andere verre dromen luidop praat. Francky Dury heeft het in het Regenboogstadion weer allemaal onder controle op zijn bekende manier: de blik naar voren gericht en wie niet mee wil, valt af.

Voorzitter Willy Naessens wil het liefst dat Dury voor de rest van zijn leven bij Zulte Waregem blijft. Dat hij zijn hoofd niet meer gek laat maken om trainer van een subtopper (AA Gent), assistent-bondscoach of technisch directeur van de voetbalbond te worden. Ten onrechte. Weinig Belgische trainers kunnen een team neerzetten zoals Francky Dury dat kan.

Zijn ‘mislukking' bij AA Gent is een misvatting. Hij kwalificeerde de club voor het eerst in de geschiedenis in de poules van de Europa League en eindigde derde in de reguliere competitie, net zoals Trond Sollied vorig jaar. In dat seizoen 2010-11 liep het vooral mis in de Play-off 1, waar de Buffalo's vooral in het begin niet kregen wat ze verdienden. De flirt met Club Brugge was er voor het Gentse bestuur, lichtjes allergisch voor alles wat blauw-zwarte kleuren heeft, te veel aan.

Onze voetbalredactie zette Zulte Waregem voor het begin van het seizoen op de elfde plaats in de eindstand. We hebben er nu al spijt van.

Corrigeer