Kris Peeters: 'Achillespees van Vlaamse industrie'

Kris Peeters: 'Achillespees van Vlaamse industrie'

Foto: belga

Als de loonkosten niet beheerst worden, dan hebben de Vlaamse inspanningen voor de industrie weinig zin. Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Hij wil dat de federale regering iets doet aan de loon- en energiekosten.

Iets minder dan de helft van de Vlaamse industrie is in handen van buitenlandse multinationals, zo staat in het eerste rapport van het nieuwe Leuvense steunpunt Ondernemen en Regionale Economie waarover De Standaard vandaag berichtte.

Vlaanderen is aantrekkelijk voor buitenlandse ondernemingen, leidt Vlaams minister-president Kris Peeters daaruit af. 'Maar het is ook de achillespees van Vlaanderen. Als die bedrijven Vlaanderen niet meer aantrekkelijk vinden, dan hebben we een groot probleem.'

De Vlaamse regering moedigt daarom de industrie met haar Nieuw Industrieel Beleid aan. 'We doen dat door Vlaamse bedrijven te laten doorstoten in de industrie en ervoor te zorgen dat multinationals zich hier verankeren', zegt Peeters in De Ochtend op Radio 1.

Dat wil hij doen door de 'Vlaamse troeven te verzorgen en te blijven uitspelen'. Maar de loonkosten en energiekosten in België zijn erg hoog, herhaalt Peeters. Als die een bepaald niveau overschrijden, dan zullen de bedrijven volgens hem vertrekken.

'Ik heb premier Di Rupo uitdrukkelijk gevraagd om daar iets aan te doen. De inspanningen van de Vlaamse regering hebben weinig zin als de loonkosten niet beheersbaar blijven.'

 

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees