Bronzen Evi Van Acker zeilt naar derde Belgische medaille

Evi Van Acker is in de medaillerace van de Laser Radial derde geworden. Zij bezorgt ons land met haar bronzen medaille dus de derde plak van deze Spelen. Het goud was voor de Chinese Xu Lijia, het zilver voor de Nederlandse Marit Bouwmeester.

Voor aanvang van de wedstrijd moest Van Acker maar op drie concurrentes letten: de Chinese Xu, de Ierse Murphy en de Nederlandse Bouwmeester. Elke concurrente die ze achter zich liet, betekende een stapje hoger op het podium.

Snelle start

Van Acker begon op het water van Weymouth dan ook uitstekend aan de medaillerace tussen de 10 beste zeilsters: ze zeilde meteen naar de kop van de wedstrijd, in het gezelschap van de Chinese Xu en de Nederlandse Bouwmeester.

De Ierse Murphy, die dagenlang aan de leiding zeilde, leek even van de aardbol verdwenen, maar maakte net voor de eerste boei een snelle inhaalbeweging. Murphy rondde die boei zelfs als eerste, Xu volgde als tweede, terwijl Van Acker met Bouwmeester vocht om de zesde plaats (en het brons).

Tactische race

Van Acker viel vervolgens fel terug naar de tiende plaats. Terwijl haar concurrentes om de leiding vochten, koos zij een alternatieve koers die haar terug in de race moesten brengen. Bij de derde boei betaalde dat zich uit: Van Acker draaide als vijfde na Xu en Murphy.

De wind blies harder dan verwacht, de race verliep dan ook sneller dan verwacht. De Chinese maakte het best gebruik van de omstandigheden en liep in het laatste stuk uit naar een mooie voorsprong. Van Acker vocht in het pak met Murphy en de risico's nemende Bouwmeester. Aan de laatste boei keerde Bouwmeester als tweede, Van Acker en Murphy kwamen zij aan zij voorbij.

Xu ongenaakbaar, strijd om medailles

Aan de vijfde boei zeilde Xu nog steeds aan de leiding, na haar volgden achtereenvolgens Bouwmeester, Murphy en Van Acker. De Nederlandse leek op weg naar zilver na de ongenaakbare Xu, Van Acker en Murphy vochten om de laatste overgebleven medaille.

Na de laatste boei leek Murphy dan toch uitgeteld door Van Acker, die zelfs nog op zoek ging naar Marit Bouwmeester. Zilver bleek echter te hoog gegrepen, Evi Van Acker pakte brons na Xu Lijia en Marit Bouwmeester. Annalise Murphy valt net naast het podium.

Derde Belgische medaille

De 26-jarige Van Acker zorgt met haar medaille voor het derde Belgische eremetaal op deze Spelen, na het brons van judoka Charline Van Snick en het zilver van schutter Lionel Cox. Ze zorgt ook voor een primeur, want ze is de eerste Belgische vrouw ooit die een medaille behaalt in het zeilen. De acht eerdere Belgische zeilmedailles waren dus allemaal voor mannen; de laatste was het zilver van Sébastien Godefroid (Finn) in 1996 in Atlanta. Het was de tweede deelname van Van Acker aan de Olympische Spelen.
Vier jaar geleden in Peking finishte ze als achtste.

Bekijk alle uitslagen op de resultatenpagina van Sportwereld!