OVERZICHT. Wat onthouden we van dag 10 van Londen 2012?

Maandag 6 augustus stond op de Olympische Spelen van 2012 voor de Belgen in het teken van de bronzen medaille voor Evi Van Acker. Daarnaast was er een enorm hoogstaande turnfinale op de brug met ongelijke leggers, die gewonnen werd door de Russische Alija Moestafina. Later op de dag kroonde Jason Kenny zich tot spurtkoning op de baan en 's avonds misten de Borlées het zo verhoopte podium.

In de beslissende regatta streed Evi Van Acker nog met drie andere deelneemsters om de medailles. De Chinese Xu Lija ging ongenaakbaar op weg naar goud, maar achter de Chinese was het een spannende strijd tussen Van Acker, de Nederlandse Bouwmeester en de Ierse Murphy.

Van Acker toonde zich sterk en stressbestendig en wist verdiend beslag te leggen op de derde plaats. Met haar bronzen medaille haalde ze de derde plak van deze Spelen binnen voor België.

Het nodige spektakel viel te rapen in de turnfinale op de brug met ongelijke leggers. De Russische Alija Moestafina trok aan het langste eind en verwees titelverdedigster He Kexin naar de tweede plaats. Thuisturnster Beth Tweddle pakte een knappe bronze medaille.

Jason Kenny nieuwe spurtkoning
In het London Velopark kroonde baanwielrenner Jason Kenny zich tot spurtkampioen. Het verwachte duel met de Fransman Gregory Baugé kwam er en de Brit kroonde zich voor eigen publiek tot Olympisch kampioen. Kenny volgt daarmee zijn landgenoot Chris Hoy op.

In datzelfde London Velopark reed Jolien D'Hoore vandaag een zeer sterke eerste dag van de omnium. De jonge Belgische staat na drie van de zes onderdelen op een knappe vijfde plaats.

Nog op het Belgische front hadden Eline Berings en Anne Zagré zich 's ochtends geplaatst voor de halve finales van de 100 meter horden. Elodie Ouedraogo kon zich dan weer niet plaatsen voor de finale van de 400 meter horden, maar ze nam wel met een persoonlijk record afscheid van de Spelen.

Op de 400 meter horden bij de mannen pakte de Dominicaan Felix Sanchez de gouden medaille in exact dezelfde tijd als die waarin hij in 2004 in Athene een eerste keer olympisch kampioen werd op de 400 meter horden. Sanchez pakte zowel in 2004 als dit jaar in 47.63 het olympische goud.

Borlées missen podium
's Avonds hadden de broertjes Borlée voor een mooie Belgische afsluiter moeten zorgen, maar Kevin en Jonathan vielen naast het podium in de finale van de 400 meter. De verwachtingen waren vooraf hooggespannen en iedereen hoopte op een vierde Belgische medaille door één van de tweelingbroers, maar met een vijfde en zesde plaats konden de Borlées geen aanspraak maken op eremetaal.

Ongeveer gelijktijdig met de finale van de Borlées, moest ook Yelena Isinbayeva haar ontgoocheling verbijten. De fenomene in het polsstokspringen moest in het zand bijten bij een hoogte van 4m75 en zich tevreden stellen met een derde plaats. De Amerikaanse Jennifer Suhr pakte het goud.