Jolien D'hoore (22) redt met vijfde plaats in omnium de Belgische wielereer

‘Afspraak in Rio 2016'

Jolien D'hoore presteerde tijdens de twee dagen van het omnium heel regelmatig. Foto: photo news

Jolien D'hoore (22) redde gisteren de eer van het Belgische wielrennen. Ze hield in het omnium haar vijfde plaats van de openingsdag vast.

Alsof ze net haar eerste olympische medaille had veroverd, zo immens blij reed Jolien D'hoore met gebalde vuist rond in de Velodrome. Ze kwam voor een top twaalf, droomde van een top tien, maar reed met een olympisch diploma.

‘Ik kan het bijna niet geloven', schreeuwde D'hoore boven het gejoel van de Britten uit. ‘Vijfde, terwijl ik op het WK nog negende was. Vijfde, net achter de grote vier. Dit is super, want voorlopig valt er tegen de eerste vier niets te beginnen. Ik moet nog kracht en uithouding kweken. Daar ligt het verschil met Sarah Hammer (goud) en Laura Trott (zilver). Ik wil die kloof dichtrijden. Ik hoop dat er ook enkelen met pensioen gaan. Afspraak in Rio 2016.'

De studente kinesitherapie en revalidatiewetenschappen en vriendin van Michael Vanderaerden, zoon van Eric, toonde twee dagen lang haar regelmaat in de zes nummers van het omnium. ‘Achteraf kan je zeggen dat ik me in de afvalling niet had mogen laten insluiten zodat ik iets dichter eindigde, maar dan was ik misschien niet vierde geworden in de puntenkoers. De scratch was heel zwaar. Ik voelde het in het slotnummer, de 500meter.'

Positieve stress

D'hoore had in de gaten dat er meer op het spel stond gisteren voor de Belgische Wielerbond (BWB) dan alleen maar haar individueel belang. In de ploegenachtervolging werden de jongens slechts negende.

‘Dat is een goed resultaat, want uiteindelijk is dit hier tegen de wereldtop. Ik vond het jammer dat de media teleurgesteld waren in de jongens. Het lag niet aan gebrek aan training, wel aan de wedstrijdomstandigheden. De stress misschien, ik weet het niet. Het is de allereerste keer dat we op de Olympische Spelen met zo'n grote baandelegatie waren. Je mag niet verwachten dat we in elk onderdeel meteen super presteren. Dit was al niet slecht, maar in Rio2016 zal het nog veel beter zijn. Ik voelde vandaag wat druk, maar die ongelofelijke sfeer pepte me op. Ik heb daar helemaal geen moeite mee', zei de wielrenster die in het olympische dorp het appartement deelt met hoogspringster Tia Hellebaut.

D'hoore werd onlangs nog Belgisch kampioen op de weg. ‘Het kan niet op, maar dit is belangrijker dan mijn wereldtitel bij de junioren in 2008. Belangrijker ook dan mijn Europese titel of nationale trui. Ik was van plan om naar de weg over te schakelen, maar nu wil ik het toch allemaal eens goed bekijken. Deze vijfde plaats is het hoogste wat ik al bereikte. Ik wil ook mijn studies herbeginnen. Ik nam een sabbatjaar, anders lukte het me niet om de Spelen te halen want ik moest daarvoor doorlopend in de Wereldbekers scoren. Zaterdag rijd ik het Europese kampioenschap op de weg in Goes. De vorm is goed, ik wil ervan profiteren. Als ik voel dat er niets in zit, dan rijd ik wel voor de ploeg', aldus nog D'hoore.