UCI wil achtervolging of puntenkoers terug op de Spelen

UCI wil achtervolging of puntenkoers terug op de Spelen

Foto: Photo News

De Internationale Wielerunie (UCI) wil aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vragen om twee extra disciplines toe te voegen aan het huidige programma van het baanwielrennen op de Spelen. Dat kondigde UCI-voorzitter Pat McQuaid dinsdag aan.

De UCI wil twee nieuwe disciplines toevoegen: een voor mannen en een voor vrouwen, om zo aan vijf disciplines per geslacht te komen. De keuze zou gaan tussen de achtervolging en de puntenkoers, twee wedstrijden die na de Spelen van 2008 van het programma geschrapt werden.

Met een nieuwe wedstrijd zou het evenwicht tussen de sprint- en uithoudingsnummers hersteld worden. Nu helt de balans over in het voordeel van de sprint, met drie proeven (sprint, teamsprint en keirin), tegenover twee uithoudingsproeven (ploegenachtervolging en omnium).

'De UCI gaat het programma evalueren, maar we kunnen nu enkel zeggen dat het baanwielrennen in Londen een enorm succes was,' zei McQuaid. 'Het omnium, voor het eerst op het programma, leverde enkele mooie wedstrijden op.'