Stoomzagerij gaat maandag tegen de vlakte

Laakdal -

De stoomzagerij in de Heistraat in de Laakdalse deelgemeente Vorst wordt vanaf maandag 13 augustus deels afgebroken. Er komen woningen voor in de plaats.

Het vorige gemeentebestuur kocht in 2001 de beschermde stoomzagerij. Ze wilde het gebouw restaureren en er een bibliotheek en cultureel ontmoetingspunt in onderbrengen. Omdat de subsidies voor dit project niet werden toegekend, raakte het gebouw in verval. De kosten aan de zagerij liepen zo hoog op dat de gemeente het wilde laten declasseren en slopen.

De twee stenen traveeën van de stoomzagerij en de schoorsteen blijven behouden. De stoommachines verhuizen voorlopig naar een beschutte plaats om er gerestaureerd te worden. Het niet-geklasseerde deel van de stoomzagerij, waaronder de vijf houten traveeën, de hal aan de achterzijde en de rolbruggen, gaat tegen de vlakte. De sloopwerken duren ongeveer twee maanden.

De site waarop de stoomzagerij staat wordt ontwikkeld voor woningen. Het beschermde deel wordt vermoedelijk een museum voor industriële archeologie.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio