10 dingen die u nog niet wist over Tia Hellebaut

10 dingen die u nog niet wist over Tia Hellebaut

Foto: rr

Mijn vroegere atletiekcollega (en nog altijd vriendin) Tia Hellebaut start vandaag de jacht op een olympisch medaille. Tia, in tien weetjes.

1. Bril, geen lenzen

Tia heeft een zware bacteriële infectie gehad aan haar ogen, die ze waarschijnlijk heeft opgelopen via haar lenzen. Ik herinner het me nog goed. We vertrokken met het vliegtuig naar de Europabeker in Leiria, Portugal. Tia voelde zich moe en had verschrikkelijk last van haar ogen, ze kreeg ze nauwelijks open. Maar ja, de Europabeker is een belangrijke wedstrijd voor België en dus vertrok ze toch maar mee. Maar ginds verergerde het alleen maar. Springen lukte amper. Gelukkig hadden we onze dokter mee en die heeft haar door die paar dagen kunnen helpen, maar terug thuis was het noodzakelijk om meer testen te doen. En wat bleek? Tia had eigenlijk een gevaarlijke bacteriële infectie opgelopen. Ze heeft er een enorme schrik van opgedaan en besliste om in plaats van lenzen een bril te dragen. Tia en haar bril zijn sindsdien onafscheidelijk, en misschien is het toeval, maar de prestaties zijn daarna ook in een superstijgende lijn gegaan. Samson had zijn haren, Tia heeft haar bril…

2. Glaasje rode wijn

De avond voor elke wedstrijd drinkt Tia een glaasje rode wijn. Bijgeloof of niet, het helpt haar te ontspannen en staat bijna steeds garant voor een schitterende prestatie 'sanderendaags.

3. Lekkere looksaus

Tia maakt de lekkerste looksaus die ik ken.

4. Papiertjes op deur

Tia moedigt collega-atleten op grote toernooien aan door papiertjes onder de deur te schuiven of op de deur te plakken. Enkele van die aanmoedigingsbriefjes heb ik teruggevonden. Een greep. Een kaartje met een haai op (ik was een tijdje zwaar bezeten door haaien). 'Voor mijn allersnelste fan van je allergrootste fan, succes morgen!' 'Zalig!'. 'Goe gedaan geev!…'

5. Samen hoogspringen

Ik ben gestart als hoogspringster. Ik vond het een hele eer om samen met Tia –toen heette ze nog Tia Van Haver– voor de eerste keer deel te nemen aan het BK voor kadetten. Tia won en ik werd twaalfde. Snel merkte ik dat het spurten mij heel wat beter af ging!

6. Haat shoppen

Tia haat shoppen. De enige die haar kan overtuigen om eens langs de winkelstraten te gaan is haar zusje, Evi.

7. Zeer verstandig

Tia is een van de verstandigste atleten die ik ken. Ze studeerde met glans af en behaalde het diploma chemie, milieuzorg. Ze is ook een absolute kei in sudoku.

8. Beet van schorpioen

Tia werd tijdens een stage in Bloemfontein, Zuid-Afrika, gebeten door een schorpioen. Op een rustdag gingen we per bus op uitstap. Zonder dat iemand het wist, was er een schorpioen op de bus geslopen en die had zich geïnstalleerd op Tia haar zitje. In het terugrijden wilde de schorpioen het zitje niet delen en gaf Tia een beet. Tia werd snel naar het ziekenhuis gevoerd, maar daar bleek het om een ongevaarlijke soort te gaan, Tia hield er gelukkig niets aan over.

9. Fuifbeest wordt mama

Tia had vroeger de reputatie een echt fuifbeest te zijn. Een ideale party-makker. Maar rond haar 23ste kwam de ommekeer en werd ze een serieuze hardwerkende atlete en een voorbeeldige mama.

10. Fan van Zizou

Oké, Tia ziet haar Wim en haar twee meisjes erg graag, En de enige die roet in het eten zou kunnen gooien is... Zinedine Zidane. Tia is een voetbalfan en al jaren gefascineerd door Zizou. Als er ooit een trouw en vrijgezellenuitje komt, weet ik wie de surprise act wordt.

Corrigeer