Diepe spits is ideale bliksemafleider en werkt ook defensief

Tchite kan verschil niet maken

BRUGGE -

Voor het eerst sinds zijn overstap van Standard naar Club, begon Mohamed Tchite gisteren in het Jan Breydelstadion als basisspeler. Scoren lukte niet maar als diepe spits was Tchite de ideale bliksemafleider en schuwde zelfs het defensieve werk niet.

Toen Mémé Tchite met zijn tien nieuwe Club-maats het veld opstapte dwaalden onze gedachten af naar een tafereeltje op een training begin juli in Westkapelle. Tchite zocht nog zijn weg en Georges Leekens bevond zich op een bijveld met dokter Kristof Sas. Veldtrainer Rudy Verkempinck leidde een schietoefening en ergerde zich merkbaar toen de inspiratie bij de Afrikaanse spits ver te zoeken was. Tot Leekens plots ook het veld opstapte en Tchite opeens wel deed wat er verlangd werd. Echte spitsen zijn doorgaans grillig en kerels met een bijsluiter. Zo ook Tchite, die tegenwoordig leeft in het landelijke Sijsele in een villa met zwembad.

Goede wil

Club –lees Georges Leekens– haalde Tchite naar Brugge om het verschil te maken op dagen zoals gisteren. En al bij het begin was duidelijk dat de spits met de Rwandese, Burundische en Belgische nationaliteit goed besefte wat er op het spel stond. Tot goed en vloeiend voetbal is het Club van Leekens nog niet in staat en net als Akpala de afgelopen weken, was ook voor Tchite de aanvoer gisteren beperkt. Hij toonde wel zijn goede wil door vaak druk te zetten op de Deense keeper Wiland en op een gegeven moment kwam de ex-Standard-spits zelfs meeverdedigen tot aan de rand van zijn eigen zestien. Waar hij niet bij de bal geraakte en Figueras zelfs naar de noodrem moest grijpen en de Griekse scheidsrechter gelukkig de bal niet op de stip legde. Het was toen al enigszins gevleid 1-0 geworden. Op een corner van Refaelov, waarbij Tchite volgens het boekje van Leekens slim van zijn bewaker wegliep en ruimte vrij maakte voor kopper Figueras. Het was wel de Deense kapitein Jacobson, die Club op voorsprong kopte. De enige echte kans in de eerste helft voor Tchite zelf was op een voorzet van Meunier. De nieuwe spits van Club kreeg de bal net niet vol op de voet en Meunier kon met de rebound evenmin iets aanvangen.

Lager zakken

Het was duidelijk dat Club na de rust in eerste instantie de voorsprong zou verdedigen. Tchite liet zich ver terugzakken en na amper drie minuten in de tweede helft, zette hij zelf de tegenaanval op en werkte zich in een schietpositie. Een Deense borst blokte zijn poging echter af. Opvallend ook bij Deense corners na de rust: Tchite kwam mee verdedigen tot in de Brugse zestien. Na de bezoekende gelijkmaker zette Club meer druk, maar ook dan bleek het moeilijk om Tchite in stelling te brengen. Ook bij de 2-1 van Odjidja was hij niet betrokken, maar Leekens porde hem wel aan om zich nog lager te laten zakken om voor aansluiting te zorgen. Tevergeefs want FCKopenhagen scoorde nog een tweede keer en voorlopig lijkt ook Tchite nog niet het verschil te kunnen maken voor blauw-zwart.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES