Murdoch betaalt 1miljard euro voor Nederlandse Eredivisie

Niet Engeland, Duitsland of Spanje maar Nederland heeft de grootste tv-deal uit de geschiedenis van het voetbal gesloten. De Australische mediatycoon Rupert Murdoch betaalt naar schatting 1miljard euro om de volgende twaalf jaar de Eredivisiewedstrijden uit te zenden. Volgens Standard-voorzitter Roland Duchâtelet zien de nieuwe eigenaars ook iets in een Bene-liga.

1.000.000.000 euro. Het bedrag met de negen nullen zette voetbalminnend Nederland gisteren op zijn kop. Uitgesmeerd over twaalf seizoenen vangen de clubs van de Eredivisie gemiddeld 80 miljoen euro per seizoen. Daarmee is het Nederlandse voetbal opnieuw duurder dan het Belgische (53 miljoen euro per jaar) en kunnen de clubs met gevulde kluizen de transfermarkt op. PSV Eindhoven liet gisteren weten dat het nog dit seizoen 3,5 miljoen euro rijker wordt.

De situatie in Nederland is speciaal omdat de clubs zelf hun wedstrijden uitzenden. Dat gebeurt via de zender Eredivisie Live. Omdat er behalve de Nederlandse competitie niet veel op te zien is, valt het aantal abonnementen tegen en maakt de zender verlies. Fox, een van de bedrijven van Rupert Murdoch, neemt nu een belang van 51 procent in Eredivisie Live en zuivert de schuldenberg van 60 miljoen euro aan. De verwachting is dat Fox Eredivisie Live uitbouwt tot een volwaardig tv-kanaal om meer abonnees te werven.

De machtsgreep van Murdoch lijkt ook de kans op een Bene-liga te verminderen. Of net niet? Standard-voorzitter Roland Duchâtelet beweerde gisteren dat de mensen van Murdoch ‘voorstander zijn van een uitbreiding met de Belgische competitie'.

‘Enerzijds is deze ontwikkeling goed omdat ik weet dat zij er België bij willen', zegt Duchâtelet. ‘Anderzijds zullen de onderhandelingen tussen de Belgische en Nederlandse clubs over een Bene-liga moeilijker worden. De Nederlandse clubs versterken door het geld van Murdoch hun relatieve onderhandelingspositie.'

Samenvattingen

niet meer op NOS?

Rekenen de voetbalclubs zich rijk, dan vroeg politiek Nederland zich gisteren af wat er met de samenvattingen gebeurt. De samenvattingen ‘met het bord op schoot' op zondagavond zijn zowat heilig in Nederland. Diverse politieke partijen eisen dat de samenvattingen op de NOS te zien zullen blijven.

‘Voetbal is van ons allemaal, dus de samenvattingen moet je gewoon op tv kunnen zien', zegt het socialistische kamerlid Martijn van Dam. Toch is de verwachting dat Fox op zondagavond liever live een wedstrijd uitzendt en de samenvattingen (zoals in Engeland, België en de meeste andere landen) naar zaterdag- en zondagavond laat verhuizen.