Festival gaat prat op uniek karakter

Klein Bever groot tijdens Musica Sacra

Klein Bever groot tijdens Musica Sacra

De 28 zangers van Aquarius verzorgen traditioneel het slotconcert van Musica Sacra. Foto: credit

Bever -

Musica Sacra laat zich met geen enkel muziekfestival vergelijken. Er zijn de groepen die niet in één vakje te duwen zijn, er is de formule om dit alles te beleven en er is vooral de unieke sfeer.

Voor de negende keer organiseert Johan Vriens het muziekfestival Musica Sacra. Met de programmatie brengt hij de beste muzikanten naar het kleine Bever.

Mensen die het kunnen weten noemen het Beverse publiek misschien wel het beste ter wereld. Dit jaar staat de Sefardische traditie centraal. ‘Met het festival bewijs ik dat muziek en stilte wel degelijk samengaan’, zegt organisator Johan Vriens.

Componist Piet Swerts, die tijdens het festival een lezing geeft, verwoordt het nog scherper. ‘Muziek komt volgens Aldous Huxley na de stilte het dichtst bij het verwoorden van het onuitsprekelijke. Waarachtige muziek borrelt op vanuit het diepste van de sacrale ruimte, uit de kern der dingen weergalmt de stilte er eindeloos.’

Die woorden bewijzen het unieke karakter van Musica Sacra. ‘Dit is het énige festival - in de twee betekenissen van het woord - dat onder biogarantie werkt’, zegt Vriens. ‘Wij timmeren verder aan de weg met het vertrouwde hout en een paar nieuwe spijkers.’

Het muziekfeest begint op dinsdag 14 augustus om 10 uur. De verschillende concerten van onder andere Lâmekän dat Ottomaanse muziek brengt met een Hebreeuwse inslag, volgen elkaar op aan een rustig tempo.

Woensdag 15 augustus start de dag al vroeg met Gregoriaanse gezangen en een muziekale wandeling van Galmaarden naar Bever. Onderweg zijn er verschillende muzikale stops. Nu al kijken de liefhebbers uit naar het slotconcert van Aquarius. Achtentwintig zangers brengen de magistrale ‘Kanon Pokajanen’.

Meer info over de verschillende formules op www.musicasacra.be.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio