Tia Hellebaut na chaotische kwalificatie naar hoogspringfinale

Tia Hellebaut is donderdagochtend prima begonnen aan haar Olympische Spelen. In de kwalificaties van het hoogspringen ging ze bij haar eerste pogingen vlot over 1,85 meter, 1,90 meter en 1,93 meter, voldoende voor kwalificatie. De jury vestigde even de aandacht op zichzelf door pas na uitvoerige discussies met de atletes duidelijk te maken wie nog een beslissende sprong moest uitvoeren, maar Hellebaut liet het haar koude kleren niet raken.

De titelverdedigster ging in de kwalificatie geen enkele keer in de fout. Hellebaut begon op 1 meter 85, een hoogte die ze bij haar eerste poging vlot haalde. Ook op de volgende hoogtes, 1m90 en 1m93, bleef ze foutloos. 

Terwijl Friedrich, Radzivil en Steyriou na uitvoerige discussies met de jury onder elkaar moesten uitmaken wie naar de finale mocht, gingen alle favorieten, met op kop de Amerikaanse Chaunte Lowe en de Russin Anna Chicherova, net als Hellebaut door. Ook Lowe en wereldkampioene Chicherova waren donderdag niet op een foutsprong te betrappen.

Hellebaut wil in de finale zaterdag minstens over 2 meter springen. Daarmee moet minstens een bronzen medaille binnen het bereik liggen. Vier jaar geleden pakte ze een gouden medaille in Peking met een sprong over 2m05.

Bekijk alle uitslagen op de resultatenpagina van Sportwereld.be!

Corrigeer